9 tips voor het schrijven van social copy

  • Valerie den Ridder
  • 18 / 01 / 2022
Leestijd: 3 min

De waarde van goede social copy wordt nog weleens onderschat. Maar juist nú is het creëren van boeiende content belangrijker dan ooit. Wil je opvallen tussen de aanhoudende stroom van social media berichten? Zorg dan naast een pakkende visual ook voor een scherpe tekst! Om je een handje op weg te helpen, delen wij 9 tips voor het schrijven van ijzersterke social copy. 

1.    Dat kan korter!

Oftewel: MAND! We worden dagelijks blootgesteld aan een grote hoeveelheid content op social media. Soms zien we bijna door de bomen het bos niet meer. Extra belangrijk dus om op te vallen! Dit doe je met korte, krachtige content. Korte social media posts scoren over het algemeen beter dan hele lange berichten. Het lezen van lange stukken tekst vergt namelijk té veel tijd en energie van de lezer. Maar wat als je tóch een langer verhaal wil delen met je publiek? Deel dan je tekst op in hapklare stukken. Werk bijvoorbeeld met emoji’s (zonder dat het een overkill wordt), bullet points óf link naar een artikel op je website. Zo houd je aandacht van de consument vast.

2.    Schrijf actief

Schrijf lekker actief en voorkom passieve zinnen. Het is hét geheim van een lekker lopende tekst. Met een actieve schrijfstijl maak je teksten pakkend, scherp én makkelijk leesbaar. Dit doe je door zinnen in gebiedende wijs te zetten. Zo worden je zinnen automatisch korter, wat mooi aansluit bij het genoemde punt hierboven. Het is de kunst om zo min mogelijk hulpwerkwoorden te gebruiken. Dit zijn woorden als worden, kunnen, hebben, en zullen. Probeer ze zo veel mogelijk te vermijden! Een voorbeeld:

Passieve zin: We zullen alle tips in onze blog delen.

Actieve zin: We delen alle tips in onze blog.

3.    Gebruik emoji's, maar met mate

Met emoji’s voeg je sentiment toe aan je boodschap. Ze worden gebruikt om een boodschap kracht bij te zetten of om interactie te creëren met de doelgroep. Bovendien is het ook een goede tool om je teksten mee op te breken. Volgens Media Update zorgen emoji’s voor 48% meer engagement op Instagram. Gebruik ze dus – maar wel met mate! – in je social copy. Over het algemeen is 1 per post voldoende.

4.    Vergeet de hashtags niet 

Ook hashtags zijn relevant voor je social copy: ze halen je naar voren in de zoekresultaten. Gebruik dus hashtags die aansluiten bij de zoekopdrachten van jouw publiek. Het is handig om vooraf een keyword onderzoek te doen. Vind de juiste hashtags, neem deze op in je social media copy en vergroot op deze manier je bereik. Maar voorkom hashtag spam! Dit kan de leesbaarheid van je post verminderen.

5. Activeer de lezer met een call to action

Met een lekker lopende tekst alleen ben je er écht nog niet. Uiteindelijk wil je dat jouw publiek iets gaat doen met jouw bericht. Daar hebben ze vaak nog een laatste zetje voor nodig. Het is dus belangrijk dat jouw publiek wordt aangezet tot actie. Dat is tenslotte het doel van je social media post. Dit doe je met een call to action. Geef aan wat je van hen verwacht: reageren op een vraag, het bekijken van een video of het klikken op een link. Op deze manier leid je jouw publiek naar jouw product of dienst.

Voorbeeld van een call to action: Meer tips? Lees het op onze blog.

6. Houd je publiek in gedachten

Bij het schrijven van relevante social copy is het belangrijk om je te verplaatsen in de schoenen van jouw publiek. Kruip als het ware in de huid van de lezer. Vraag je af waarom ze de tekst zouden lezen, welke taal ze gebruiken en wat hun behoeftes zijn. Het is dus belangrijk om je doelgroep te leren kennen! Pas je tone of voice aan op jouw doelgroep, bedrijf én het platform. Zo worden mensen op hun gemak gesteld én hebben ze het gevoel dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.

7. Positief schrijven = positief ontvangen

Denk ook goed na over de formulering van je zinnen. Tip: kies voor een positieve schrijfstijl. Een positieve tone of voice is aantrekkelijk én breekt weerstand af. Ook roept het positieve associaties op bij jouw merk. Sommige woorden hebben een negatieve ondertoon en met woorden als “niet” en “geen” verlies je de aandacht van je doelgroep. Dit betekent natuurlijk niet dat ál jouw teksten positief en vrolijk hoeven te zijn. Je mag best een negatieve situatie aankaarten, maar probeer het dan altijd om te buigen tot een positieve formulering. Een voorbeeld:

Negatief: Met een negatieve schrijfstijl verlies je de aandacht van je doelgroep.

Positief: Met een positieve schrijfstijl houd je de aandacht van je doelgroep vast.

8. Varieer met woorden

Een valkuil tijdens het schrijven van social copy is het herhalen van bepaalde woorden. Voor één woord bestaan minimaal nog twee andere woorden. Gebruik synoniemen om te voorkomen dat mensen drie keer hetzelfde lezen in je tekst. Een social media post is ten slotte al kort genoeg. Zonder variatie in woordkeuze wordt het al gauw een eentonige tekst en is het niet boeiend genoeg voor jouw lezer.

9. Zorg voor tweerichtingsverkeer

Een belangrijk aspect van social media is – wat de naam al doet vermoeden – dat ze sociaal zijn. Dus neem daarin een proactieve houding en ga het gesprek aan met je publiek. Schrijf niet alleen een bericht, maar laat ook van je horen in de reacties. Het is tenslotte geen eenrichtingsverkeer! Luister naar je volgers en ga conversaties aan. Zo creëer je interactie en bouw je een band op met je volgers. En dát is heel waardevol.

Kunnen we je helpen met schrijven van korte en krachtige copy? Kom een lekkere kop koffie drinken (op veilige afstand).