Content- en merkstrategie

Wat is het geheim van een goede brand story?

  • Valerie den Ridder
  • 17 / 05 / 2022
Leestijd: 2 min

Vandaag zit ik, Valerie – copywriter bij gr8, aan tafel met mijn collega Annelieke.

Binnen gr8 is Annelieke onder andere verantwoordelijk voor het schrijven van brand stories. Zo’n merkverhaal is altijd de basis van waaruit we de content maken voor onze klanten. Zie het maar als een kompas dat richting geeft aan alle communicatie voor je merk. Een belangrijk stuk copy dus. Maar hoe pak je het maken van een brand story aan? En wanneer zit je goed? Ik besloot Annelieke het hemd van het lijf te vragen.

Wat heb je nodig om een brand story op papier te zetten?

“Voor mij is het belangrijk om iemand in de ogen aan te kunnen kijken. Om face to face de juiste vragen te stellen en vooral: goed door te vragen. Alleen dan kun je een merk doorgronden. Natuurlijk moet je weten waar het merk naartoe wil, wat de ambitie is en de reden dat je dit stuk maakt. En ook: voor wie je het maakt. Maar ik probeer ook onder de huid te kruipen van degene die ik tegenover me heb. Om helder te krijgen: met wat voor karakter en mentaliteit heb ik hier te maken? Hoe drukt iemand zichzelf uit? Belangrijke ingrediënten voor de inhoud maar óók voor de toon van je verhaal. Die moet wel ‘eigen’ zijn.

Voordat ik aftrap, doe ik een kick-off met de content strateeg. Hebben we alle uitgangspunten en strategische kaders scherp? Zitten we op hetzelfde spoor? Vervolgens is het belangrijk dat je jezelf voldoende tijd gunt om alle puzzelstukjes goed te leggen. En op z’n tijd een goede brainwave, dat je in een goede flow terechtkomt. Juist als je er zó in zit, ga je op een gegeven moment rondjes lopen in je eigen tekst. Dan werkt het voor mij goed om het even ‘over de schutting’ te gooien bij een collega, voor feedback. Ook altijd goed: naar buiten. Die frisse lucht zorgt meteen voor nieuwe inzichten. Vaak spreek ik onderweg dan van alles in naar mezelf, op mijn telefoon.”

Waarom elk bedrijf een gr8 brand story nodig heeft

  • Het beschrijft de kern van waarom je wat doet op zo’n manier dat het echt binnenkomt bij mensen
  • Het geeft je merk energie, betekenis en beleving
  • Je bouwt vertrouwen en verbinding op met je publiek
  • Het is de basis voor alles wat je merk uitdraagt, dus ook voor content creatie
  • Onmisbaar voor employer branding


Welke worstelingen kom je tegen?

“Laten we zeggen dat het iedere keer toch weer een uitdaging is. Zo’n merkverhaal is toch de basis voor alles wat je erna nog gaat schrijven en maken. En alles zit erin: drijfveren en ambitie maar zeker óók de persoonlijkheid van de mensen achter het merk. Je wil die spijker gewoon keihard op z’n kop slaan. Daarmee ligt er best een verwachting – en die leg ik mezelf ook op.

En ja: het ene moment heb je het helemaal in je hoofd en de andere keer is het een puzzel. Het blijft de kunst om binnen een bepaalde tijd iets op te leveren wat én inhoudelijk klopt én een heel eigen karakter heeft. Er zit geen vast format in. De ene keer breng je iets als een statement, een manifest. De andere keer is het een pitch of een open brief. Dit alles is onderdeel van creatief proces en dat laat zich niet altijd sturen.”

Wanneer weet je of het gelukt is?

“Dat voel je. Ineens denk je dan: nu liggen alle stukjes goed, de puzzel is compleet en het klopt precies. Zó lekker als dat lukt. Maar het blijft natuurlijk spannend of de klant net zo enthousiast is als jij. Of je die juiste snaar weet te raken. Je wil dat iemand zegt: dit is het precies, ik had het alleen zelf nooit zo op kunnen schrijven. Daar zit de toegevoegde waarde.”

Op welke brand stories ben je het meest trots?

“Dat zijn toch de brand stories van merken die zichzelf nog aan het uitvinden zijn. Als een klant de rode draad in zijn eigen verhaal nog niet ziet en nog niet alle strategische keuzes heeft gemaakt. Een brand story kan dan echt helpen. En richting geven.”


“Het ene moment heb je het helemaal in je hoofd en de andere keer is het echt een puzzel. Een creatief proces laat zich nou eenmaal niet sturen.”


Wat vind je er zo leuk aan?

“Het creatieve proces! Een brand story is iets waar je echt even op zit te broeden. Het vergt veel tijd en headspace. Maar: dan heb ook iets unieks. Als het er dan staat en de klant is ook blij, dan krijg ik daar echt een energy boost van.”


Great brands tell gr8 stories

Heb jij nog geen goede brand story voor jouw merk of organisatie? Wij gaan graag met je aan de slag om een merkverhaal te maken waardoor meer mensen zich verbonden voelen met jouw merk. Stuur een mail naar hello@gr8.eu of bel ons op 076 20 59 444.