Contentcreatie

De randvoorwaarden van een sterke inhoudelijke podcast

  • Amy van der Plas
  • 16 / 07 / 2021
Leestijd: 3 min

Bij ons op kantoor heeft iedereen zijn of haar favoriete podcast. Op de fiets naar kantoor wordt er volop geluisterd naar NPO 1 De Kopgroep en ‘s avonds tijdens het koken staat Geuze & Gorgels aan. Lange tijd leek het wel alsof podcast voorbehouden was voor BN’ers en media. Gelukkig zijn er inmiddels voldoende voorbeelden van eigen bodem die het tegendeel bewijzen. Denk maar aan KPN, Defensie, de NS en Nationale Nederlanden. ‘De Podcast’ ontpopt zich als een waar contentmarketing instrument. Hoog tijd dus dat we dit eens verder onder de loep nemen. Daarom onderzochten we de randvoorwaarden voor een sterke inhoudelijke podcast! 


Zoals voor alles, geldt ook hier: bezint eer ge begint

“Waarom maken we hier geen podcast van?!” Vaak worden podcasts geopperd als ludiek idee tijdens een brainstorm. En hoewel de beste ideeën vaak heel spontaan ontstaan, is het wel verstandig om verder te denken dan je neus lang is. Podcasts zijn namelijk geen quick fixes. Eén losstaande podcast zet geen zoden aan de dijk voor je marketingvraagstuk. Podcasting is marketingwerk van lange adem: je hebt meerdere afleveringen nodig om je publiek te bereiken en mee te nemen in je verhaal. Het is met andere woorden het langzaam laden, podcast per podcast, van je thought leadership. En daarvoor heb je een goed verhaal nodig dat je elke keer opnieuw kunt belichten en uitdiepen. Geen experiment om even snel op te zetten dus! 


Relevantie en geloofwaardigheid

Ben je erover uit en ga je met podcasts aan de slag? Realiseer je dan dat podcasts, net als contentmarketing, binnen de pull strategie valt. Vergeet dus dat commerciële stemmetje in je hoofd en focus je op de relevantie voor je publiek. Podcasts worden gemaakt voor mensen, door mensen. En die menselijkheid dient een doel! Want geef toe, als je mag kiezen luister je zelf ook liever naar de authentiek verhaal van een ervaringsdeskundige dan naar een reclame van het merk dat erachter zit. Ga daarom na of je zelf het verhaal dat je wil vertellen geloofwaardig kan overbrengen of dat je daar iemand anders / een partner voor nodig hebt. 

Is dat te weinig sales-minded voor je? Dan is aansluiten als commerciële partner bij een bestaande podcast wellicht een betere optie. 


Bedenk wat je wil bereiken en optimaliseer gaandeweg

Waar zet je de podcasts voor in? Wil je jouw publiek bijspijkeren op een bepaald vlak? Of wil je entertainen? En wanneer ben je daar dan in geslaagd? Het start allemaal met het goed weten voor WIE je het allemaal doet. Is je publiek groot of juist erg niche? Kan je ze makkelijk bereiken? Op die manier kan je inschatten bij hoeveel luisteraars je podcasts voor jou succesvol zijn. Daarnaast is natuurlijk ook hoe lang ze luisteren van belang: op welk moment mensen afhaken zegt wat over de inhoud van je afleveringen. Optimaliseer met deze cijfers de inhoud van je podcasts om de aandacht van je publiek elke keer weer langer vast te houden. 


Denk aan de dynamiek

Met een goede showhost en een catchy jingle ben je er nog niet. Een podcast is per definitie een beetje “droge kost”. Je luistert immers een x-aantal minuten naar een verhaal. Zorg dus voor voldoende dynamiek. Denk o.a. aan: 

  • De opbouw van je podcast; zorg voor cliffhangers en een goede climax van je verhaal. Neem je luisteraars mee. 

  • De lengte van je podcast; houd niet teveel vast aan een “magische lengte”, maar kijk vooral hoe lang je relevant kan blijven voor je publiek. 

  • Muziek; jingles, muzikale overgangen of achtergrondmuziek kan sfeer bepalen en aandacht verhogen in je podcasts.

  • Interactiviteit; presenteer met meer personen of vraag een interessante gast die je kan interviewen. Let we: hoe groter de groep wordt, hoe lastiger het te volgen is voor het publiek. Wijs dus altijd de hoofd-host aan. 

  • Beeld; veel podcasts worden tegenwoordig voorzien van beeld op YouTube voor een extra dimensie. 

  • Intonatie; wellicht voor de hand liggend, maar door iets simpels als met enthousiasme vertellen kan je de luisteraars geboeid houden tot het laatste moment. 

We hopen uiteraard dat deze randvoorwaarden je handvatten bieden bij het opstarten van een inhoudelijke podcast. Mocht je vragen hebben over hoe je podcast voor jouw bedrijf of merk zou kunnen inzetten: we’re all ears! Mail ons op hello@gr8.eu