15-04-2017_ News_

Geen salt & spice(r) voor Trump

Lies - damned lies - and statistics. Een bekend rijtje met de overtreffende trap van leugens. Je hebt leugens, maar met statistieken kan je de waarheid onderbouwd naar je hand zetten. Dankzij de kersverse president van Amerika hebben we nu een superlatief, namelijk de nieuwe term ‘alternative facts’. Feiten zoals aangeboden door de nieuwe persvoorlichter van President Trump, Sean Spicer. In dit geval ‘het was de grootste opkomst bij een inauguratie ooit’. Uhm, no. Deze alternative facts dreigen niet alleen de ergste, maar ook nog de meest gevaarlijke van alle leugens te worden.

Is het aan mij als PR- en communicatieadviseur in de reclamebranche om een kritisch stuk over waarheden te schrijven? Als er één vakgroep de waarheid opleukt, dan zijn wij het wel. Eerst maar even de hand in eigen boezem dan. Ja, wij laten te mooie vrouwen zien in magazines. Roeptoeteren graag dat dit toch wel echt het stoerste kledingmerk is wat er bestaat. Ik probeer zelf de meest ronkende titels te schrijven om journalisten mijn persbericht te laten lezen. Wij, lieve mensen, overdrijven soms wat. Schok ik iemand met deze ontboezemingen? Ik denk het niet. Wij gaan ervan uit dat het korreltje zout van onze branche door de ontvangers wordt ingecalculeerd. Maar, daar betalen we ook een prijs voor. Hoe zouter je het maakt, des te ongeloofwaardiger je wordt. Credibility before profitibility. We zouden gek zijn als we de grenzen van onze klanten niet zouden bewaken. We zijn daarin pragmatisch, maar, ik durf te zeggen, ook gewetensvol. Communiceren we over snoepgoed waar kids en suiker mee gemoeid zijn, dan blijft het zoutvaatje onaangeraakt. Dat combineert niet, dat doe je niet.

Can I have my president without any salt, thank you?

En toen kwam de eerste persconferentie met daarin de interpretatie van feiten. And Sean Spicer tried to wriggle out. Of snapt hij statistiek gewoon niet, ook dat valt niet uit te sluiten. Anyway, hij ging vol over de kop als een overijverige stagiair op zijn eerste dag bij een reclamebureau. Het resultaat: appelen met peren vergelijken, gezwalk en onwaarheden. Period. En dat alleen al valt niet goed te praten. Want Trump en consorten zitten niet in de reclame. Trump is geen ondernemer meer. Hij heeft een nieuwe rol. Als president. Van de Verenigde Staten. Met alle daarbij horende verantwoordelijkheden. Waaronder een enorme erecode. I prefer my president salt free. Je moet een president simpelweg in grondbeginsel kunnen geloven en vertrouwen.

Of hebben we te maken met een onbewust onbekwame president?

Mijn haren stonden pas echt recht overeind toen de interpretatie van statistieken ook nog werd uitgelegd als het bieden van alternatieve feiten. Sorry, wat? True, statistieken kun je op verschillende manieren bekijken en belichten. Dat laat Trump zelf mooi zien door in een tweet de kijkcijfers van de inauguratie nu (31 miljoen) met die van Obama’s 4 jaar geleden te vergelijken (20 miljoen). Daar laat hij zeer bewust de aantallen van Obama’s eerste termijn (37,8 miljoen) buitenwegen, want die vallen niet in zijn voordeel uit. Maar het proberen te ontkrachten van beelden van de fysieke opkomst? Dat gaat een flinke stap verder. Alles wat je nodig hebt, is het juiste perspectief van de menigte, zoals de Volkskrant heel mooi laat zien met een splitscreen van bovenaf. Gaat het Witte Huis vanaf nu enkel uit van het eigen starre perspectief, het eigen uitzicht? Juist van een president mag je aannemen dat hij boven de materie staat. Of is hij echt onbewust onbekwaam en zijn deze leugens zijn waarheid? Dát vind ik pas echt gevaarlijk en angstaanjagend.

Stageplek aangeboden aan Sean Spicer

Als ik iets zou mogen adviseren aan Trump. Probeer niet de beste reclameman te worden. Maar word de beste president die je kunt zijn. Omring je met goede adviseurs die je perspectief vergroten. En meteen kappen met die alternative facts. Bewaar die maar voor een andere rol. Als ik ook daar een suggestie mag doen. Na zo’n dag zit je op de bank, je rekt je uit, slaat een arm om Melania en zegt: “Het was een topdag. Zag je die mensen? Zo veel hebben ze er nog nooit gezien in Washington. Echt niet. En volgens mij vonden de Obama’s je cadeau echt great. Goed gedaan schatje. Laten we naar bed gaan.”

Voor wie nog meer wilt lezen. Twitter gaat los met #spicerfacts en #alternativefacts.
Sollicitaties voor een stageplek bij GR8 waarin je de fijne kunsten van zoutgebruik én een flinke dosis ethiek worden bijgebracht, mogen gericht worden aan maaike@gr8industries.com. Sean Spicer, you are cordially invited.