23-03-2018_ News_

Wij kunnen jou president van de Verenigde Staten maken

Maar dat doen we niet. Althans, niet op de manier en werkwijze van het Britse consultancy bureau Cambridge Analytica. Chris Wylie, een voormalig medewerker van dit bedrijf, claimt tegenover het Engelse Channel 4 News dat zij mede verantwoordelijk zijn voor de onverwachte winst van Donald J. Trump in de Amerikaanse presidents verkiezingen.  Hieronder leg ik in het kort uit hoe big data en content marketing dit zouden kunnen bewerkstelligen.


Soul for sale

Cambridge Analytica (CA)  heeft initieel gebruikt gemaakt van data van enkele duizenden Facebook gebruikers. Deze data werd indirect verworven via een persoonlijkheidstest door ene Dr. Kogan. Dit met toestemming van de Facebook gebruikers, die werden betaald de test te voltooien. Tot dusver geen schokkende overtredingen. Het werd grijs gebied toen de persoonlijkheidstest ook de data verzamelde van iedereen die zijn privacy settings niet op orde had binnen de vriendenkring van de respondent. Deze gecombineerde data werd door CA gebruikt om onder andere de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Computers als profilers

Hoe kan je met data de verkiezingen beïnvloeden? Dat wordt gedaan door het analyseren van big data en het toepassen van de learnings. Computers zijn namelijk heel goed geworden in het classificeren van jouw persoon en persoonlijkheid. Alles wat je doet, je meningen, alle informatie die je veelal klakkeloos deelt kan worden verzameld en ingedeeld. Haal bijvoorbeeld al jouw “social acties” op posts en pagina’s door een slim algoritme en je hebt een goede basis om een schets te maken van jou als persoon en je gedrag.

Van big data naar micro-targeting

Met deze kennis of, beter gezegd, data, kan een computer niet alleen jouw gedrag in kaart brengen, maar ook jouw toekomstige gedrag voorspellen. Wylie claimt dat het proces dat CA heeft toegepast in Amerika, ook in andere landen verkiezingen en referenda heeft beïnvloed. Door insights te hebben in het verwachte stemgedrag kon CA de gebruikers micro-targeten zodat dit gedrag omgebogen kon worden naar een wenselijk resultaat. Wat houdt dat in? Op basis van jouw profiel krijg je dan tailor made content te zien die de meeste kans maakt om jouw keuze te beïnvloeden.

Zo kregen werklozen, union-members en mensen wiens baan op de tocht stond berichten over hoe Hillary de Amerikaanse arbeidsmarkt kapot maakt.
Zo kregen werklozen, union-members en mensen wiens baan op de tocht stond berichten over hoe Hillary de Amerikaanse arbeidsmarkt kapot maakt.

Shocking is dat deze content werd bedacht en gemaakt door CA, in opdracht van de Trump Administration. De berichten hoefden geen waarheid te bevatten. Het doel was het beïnvloeden van mensen - in die mate dat  zij hun stemgedrag zouden aanpassen. Hier werd “fake news” geboren. 

Content gemaakt door "Make America number 1", bedacht en gecreëerd door CA en daarmee indirect gefinanceerd door de Trump campagne.
Content gemaakt door "Make America number 1", bedacht en gecreëerd door CA en daarmee indirect gefinanceerd door de Trump campagne.
Update: Facebook/Mark biedt zijn excuses aan.
Update: Facebook/Mark biedt zijn excuses aan.

Wat doet Facebook fout? 

Waarom wordt Facebook op het matje geroepen?  Facebook heeft destijds kunnen detecteren dat deze data werd “gemined”. Dat is op zich niet in strijd met de regels van het bedrijf.  Maar het feit dat de originele afnemer, een zekere Dr. Kogan, de data en metadata van de gebruikers heeft door verhandeld is wél in strijd met de reglementen.  Facebook weet dit al een tijd (3 jaar) maar heeft relatief laat besloten hiermee naar buiten te treden. Toevoeging: op zondag 26-03-18 heeft Facebook/Mark zijn excuses aangeboden via advertenties in Britse en Amerikaanse kranten. Lees meer op Adformatie.

Content marketing in full effect

Dan een stukje introspectie. Proberen wij als content marketing bureau ook niet om het gedrag van mensen te veranderen? Wij proberen ook  om in te spelen op de emotionele psyche in plaats van het rationele brein. Het grote verschil is natuurlijk ethiek. Vraag jezelf altijd of je naar jezelf kunt verantwoorden wat je communiceert, verkoopt, belooft en ambieert. Wij gaan daar ook naar vragen als we voor je aan het werk gaan In zekere zin laat dit voorbeeld, buiten de hele etische kwestie om, zien wat de mogelijke invloed is die je kan hebben als je de juiste content op de juiste tijd, plek en manier verspreid aan de juiste doelgroep.

Dus… kunnen wij je president maken, de leider van de westerse wereld? Als we alle tactieken van onze marketing communicatie toepassen waarschijnlijk wel. Maar, we gaan het niet doen. Dan moet je maar op zoek naar een bureau die geen moeilijke vragen stelt, een zonder scrupules.  Voor alle andere vormen van data gedreven content marketing kan je wél bij ons terecht. En wellicht wordt je daarmee marktleider van de westerse wereld.