E-mailmarketing

Meer fans voor je merk met e-mailmarketing: hoe pak je dat aan?

  • Angelique Fijneman
  • 08 / 06 / 2020
Leestijd: 3 min

Waar de algoritmes en het vluchtige karakter van social media het je steeds moeilijker maken om je volgers ook écht te bereiken, is een nieuwsbrief dé kans om 1 op 1 contact te leggen met je lezers. E-mailmarketing kan dus een effectief en krachtig marketingmiddel zijn. Maar veel bedrijven slaan de plank mis. Waardoor mailings massaal in de spam-box terecht komen, of er handmatig naartoe worden gesleept. Hoe zorg je er nou voor dat jouw mailings fans opleveren, in plaats van spam-meldingen?

1. Hak je database op in subgroepen

Het liefst wil je heel je database bereiken met jouw nieuwsbrieven. Maar we herhalen het hier nog maar een keer: wie schrijft voor iedereen, schrijft eigenlijk voor niemand. Want de inhoud van een algemeen ingestoken mailing kan onmogelijk voor alle lezers relevant zijn. En dus moet je gaan kiezen. Begin met het segmenteren van de database. Wat weet je eigenlijk van jouw lezers? Waar zitten zij op te wachten?

Grote kans dat je al een hoop ins en outs verzameld hebt over hun interesses en behoeften. Maar vraag het ook eens op de man af: wat vind jij nou leuk? Waar wil jij over lezen? Frankwatching doet dit goed. Lezers vinken zelf hun interessegebieden aan. En kunnen zelfs de frequentie van de mailings aangeven. Ook het klikgedrag is een interessante: op welke links wordt door wie wel en niet geklikt en wat kun je hiervan leren?

Zo hak je je database op in kleine groepen, die je kunt bedienen met wat zij interessant en ‘fijn consumeerbaar’ vinden. Hoe gedetailleerder de segmentatie, hoe preciezer je kunt mikken en hoe relevanter en dus beter jouw nieuwsbrief wordt.

2. Optimaliseer de open rate

Wil je de open rate van jouw nieuwsbrieven verhogen? Begin dan helemaal vooraan: bij de onderwerpregel. Lijkt misschien een open deur, maar gaat nog veel te vaak mis. Het is dan ook echt nog niet zo makkelijk, om jouw lezers met één zin te triggeren. Neem dan ook de tijd om hier even op te ‘broeden’. Maak het prikkelend en uitnodigend en probeer vooral antwoord te geven op de vraag: what’s in it for me? Wat heb hieraan? Belangrijk: vermijd woorden die spamfilters activeren. Met een woord als ‘gratis’ word je bijvoorbeeld vaak linea recta de spambox ingestuurd.

Ook de dag en het tijdstip van versturen van jouw nieuwsbrief heeft bewezen invloed op de open rate. Onderzoek welke timing voor jouw doelgroepen het beste werkt. En houd je daar vervolgens ook heel precies aan. Verstuur je nieuwsbrief ook gerust eens opnieuw naar de niet-openers, op een ander tijdstip. En haal daar ook je learnings uit.

3. Maak de inhoud ‘click-through-waardig’

Heb jij aan jouw nieuwsbrief KPI’s verbonden rondom het aantal bezoekers van je website of -shop (dat hoeft namelijk zeker niet altijd het doel te zijn)? Dan is de Click Through Rate van je nieuwsbrieven natuurlijk een belangrijk cijfer. Het geeft je informatie over in welke mate de lezers wel of niet hebben doorgeklikt. Deze is helemaal afhankelijk van de inhoud van jouw nieuwsbrief: ben je relevant genoeg? Weet je jouw lezers voldoende nieuwsgierig te maken om door te klikken

Zorg er vervolgens wel voor dat je doet wat je in je nieuwsbrief belooft. En dat de lezer op jouw website dus inderdaad vindt wat hij zoekt. Beloof je meer inspiratie, tips en ervaringen? Ga je doorklikkers dan vooral niet in een sales-funnel duwen.

Als contentmarketeers zijn we daar sowieso niet van. We geloven erin dat je veel meer bereikt met nuttige content. Waar jouw lezers echt wat aan hebben en waarmee je een verbinding maakt. Dát is de way to go als je meer fans voor jouw merk wil krijgen. En dat doe je niet met het opzichtig slijten van jouw product of dienst. Dus: wég met alle acties en eenzijdige succesverhalen. En kom maar door met die boeiende verhalen.

gr8 & e-mailmarketing

Bij gr8 zetten we e-mailmarketing heel regelmatig in. Voor één van onze klanten stuurden we halverwege 2019 een eerste nieuwsbrief uit. De beschikbare database was enorm groot maar niet gesegmenteerd. En dus maakten we subgroepen, op basis van wat we op dat moment wisten van de interesses en belevingswereld van de lezers. Door het publiek vervolgens gericht te bevragen, te testen op inhoud en timing en het voortdurend analyseren van de resultaten, hebben we de mailings dusdanig weten te optimaliseren, dat het succes van de nieuwsbrief al na 3 nieuwsbrieven sterk was vergroot:

Benieuwd wat gr8 kan betekenen voor jouw e-mailmarketing? Vertellen we je graag! Je bent altijd welkom voor een bakkie. +31(0)76 20 59 444 / hello@gr8.eu