Humor: gouden marketingtactiek of verraderlijke valkuil?

  • Robin Janssens
  • 26 / 02 / 2024
Leestijd: 2 min

Bij het bouwen aan je merkbekendheid kom je er niet onderuit: in het tijdperk van informatie-overload zul je moeten opvallen.

Humor is één van de effectiefste manieren om dit te doen. Merken als CoolBlue, HEMA en Bol.com doen dit met veel succes. Toch wordt humor door marketeers vaak vermeden, en het gebruik ervan wordt door leidinggevenden zelfs ontmoedigd of verboden.

In dit blog lees je meer over:

  • De risico’s van humor: terecht gevreesd?
  • De waarde die het kan hebben voor je merk.
  • Hoe je humor effectief inzet voor jouw content.

De kracht van humor: sympathie

Humor zorgt voor een gevoel van sociale verbinding. Het wekt sympathie op. En laat sympathie nou één van de beïnvloedingsprincipes van Dr. Robert Cialdini zijn. Met andere woorden: mensen worden sneller overtuigd door een boodschap die sympathie oproept!

Dit maakt ons ook meer vergevingsgezind. Denk bijvoorbeeld eens aan je schooltijd. Vond je aardrijkskunde of geschiedenis écht zo interessant, of was een bepaald vak je favoriet omdat het gegeven werd door de leukste leraar? Hetzelfde gebeurt in de horeca. Was het eten eigenlijk helemaal niet zo lekker, maar was de bediening wel heel vriendelijk? Dan zijn we geneigd om het eten beter te beoordelen.

Contentmarketing werkt net zo. Je probeert met je content je merk, product of dienst te verkopen. Toch zullen lezers je content minder snel als een verkooppraatje zien, als ze je merk sympathiek vinden.

Zoals gezegd is humor een middel om sympathie op te wekken. Deze ‘kracht van humor’ is biologisch eenvoudig te verklaren. Ons brein produceert endorfine en dopamine als we lachen. We voelen ons dus letterlijk beter door humor!

Dat goede gevoel zorgt ervoor dat we een boodschap beter onthouden. Onderzoek (o.a. Spielmann, 2014) toont aan dat humor in contentmarketing zeer effectief is: men voelt zich dankzij humor sterker verbonden met een merk en blijft op langere termijn betrokken.

Schaduwzijde van de lol

Als humor zo’n effectieve tool is, waarom wordt het dan toch vaak vermeden door bedrijven? Zijn marketeers bang om gebruik te maken van humor?

Het antwoord is ja, en die angst is niet geheel onterecht.

Humor is immers subjectief. Grappen kunnen als ongeoorloofd worden ervaren, humor kan beledigen, en sommige mensen (of merken) zijn gewoonweg niet grappig of komen geforceerd over.

Onbedoeld kan humor de plank volledig misslaan. Er is genoeg gezegd en geschreven over de Jumbo-reclame die tijdens het WK 2022 voor veel ophef zorgde met feestvierende bouwvakkers. Ook Dolce & Gabbana zorgde enkele jaren geleden met misplaatste humor voor negatieve gevolgen in China. Modeshows werden afgeblazen en producten van het merk werden uit Chinese winkels gehaald. Het lachen zal ze snel vergaan zijn…

De angst dat humor verkeerd kan vallen is dus niet onterecht. Toch betekent dit niet dat je humor moet vermijden!

Sterker nog: het is belangrijker dan ooit dat je opvalt met je merk, en humor is een krachtige tool die daarbij kan helpen. Er zijn echter wat zaken om rekening mee te houden.

Handleiding voor Humor

De allerbelangrijkste factor bij het gebruik van humor, is eigenlijk precies hetzelfde als de heilige graal van contentmarketing. Ken je publiek!

Hoe je content wordt ontvangen, hangt immers af van de ontvanger en niet van de zender.

Publieksgroepen zijn dan ook het uitgangspunt bij alles wat we bij gr8 doen. Waar help jij jouw publiek mee, en wat zijn vragen die klanten hebben? Als humor die boodschap ondersteunt en zelfs versterkt, heb je goud in handen.

Andere belangrijke richtlijnen bij het gebruik van humor:

  1. Er moet altijd een connectie tussen de grap en jouw merk/publiek zijn.
  2. Humor mag niet ten koste gaan van anderen of beledigend zijn.
  3. Humor moet duidelijk zijn: je publiek moet snappen dat het een grap is.
  4. Blijf altijd eerlijk; humor is niet hetzelfde als liegen.
  5. Wees relevant. Speel waar mogelijk in op de actualiteit of vragen van je publiek.

En onthoud: humor is nooit het hoofddoel, maar vooral een mooie tool om je campagnes en content memorabel te maken.

Wat is jouw verhaal?

Kortom, humor kan een belangrijk middel in je contentstrategie zijn. Vraag jezelf vooral af waarom je humor zou implementeren in je strategie. Past het wel bij wat je doet? Sluit het aan op jouw “Why?” En versterkt het je merkverhaal, of leidt het alleen maar af?

Bij gr8 helpen we je graag met zulke strategische contentvraagstukken. Dat nemen we heel serieus - maar er is natuurlijk altijd ruimte voor wat humor!

Wat is jouw verhaal? Neem contact met ons op en kom eens langs voor een kop koffie of thee. Hopelijk tot snel!