Online gevonden worden in 2024? 3 tips om je content een handje te helpen

  • Annelieke Boeren
  • 25 / 03 / 2024

Kon je jouw Google-ranking ‘vroeger’ nog opkrikken door slim gebruik te maken van trefwoorden en percentages, tegenwoordig is de zoekmachine veel meer gericht op de toegevoegde waarde voor de gebruiker. SEO evolueerde van een puur technische en kwantitatieve benadering naar een kwalitatieve en gebruikersgerichte strategie. 

En dus wordt jouw content nu beoordeeld op waar het in de basis ook om zou moeten draaien: relevantie! 

Toch kun je jouw content nog altijd een handje helpen om beter gevonden te worden. We lichten drie tactieken uit: 


1. Wees behulpzaam

Voor contentmarketeers is het allang een tweede natuur: audience first. Stem alles wat je aan content maakt zorgvuldig af op je publiek en op wat dit publiek nodig heeft. Kom tegemoet aan hun behoeften. En dan niet met een wollig artikel vol ‘handige’ trefwoorden, maar met inhoud die direct én compleet antwoord geeft op de vragen van je doelgroep. Lekker to the point en er in de eerste plaats op gericht om de gebruiker écht te helpen.

En ja: zoekmachines hebben tegenwoordig heel goed door of je daarin slaagt of niet. Klikt de gebruiker na het lezen van jouw content nog iets nieuws aan? Dan was jouw content kennelijk niet volledig – en dus niet relevant genoeg. Met als resultaat: een stapje terug in de zoekresultaten.

Je verdiepen in je doelgroepen? Zo pak je dat aan 


2. Maak het makkelijk 

In het verlengde hiervan kun je je vast voorstellen dat jouw content ook makkelijk toegankelijk moet zijn. Personalisatie, gebruiksvriendelijkheid en een goed responsive design zijn in deze context goud waard. Alles voor de beste gebruikservaring! Kijk ook uit met storende pop-ups of overlays. Zoekmachines beschouwen deze snel als ‘intrusive’ en dat betekent: strafpunten. Dit geldt natuurlijk niet voor noodzakelijke pop-ups zoals het accepteren van cookies of het bevestigen van leeftijd.


3. EAT it! 

EAT staat voor Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness. Drie parameters voor de relevantie van jouw content – en dus voor de gebruikerservaring van de lezer. Met de EAT-tactiek zorg je ervoor dat je een betrouwbare thought leader wordt in jouw vakgebied.

Bouwen aan jouw EAT doe je bijvoorbeeld door:

  • Content te laten maken door iemand die écht veel van het betreffende topic afweet (en ook als een expert te boek staat). Vermeld hierbij gerust de functietitel en ervaringsjaren.
  • Te werken aan je thought leadership door regelmatig en consistent over een bepaald topic te publiceren. Claim jouw categorie! Werk hierbij bijvoorbeeld met contentclusters: groepjes gerelateerde webpagina’s en artikelen die allemaal over hetzelfde onderwerp gaan. Voor Google en andere zoekmachines is dit het bewijs dat je wel degelijk veel van het onderwerp afweet. En niet zomaar een losse flodder afvuurt.
  • Backlinks te gebruiken van andere betrouwbare websites en bronnen, als infographics, interviews en onderzoeksstudies. Plaats ze slim in je content, als natuurlijk referentiepunt naar andere waardevolle bronnen. Ook hier geldt: forceren wordt afgestraft.

Zeker ook even lezen: Goede content, wat is dat eigenlijk? 


Resumé: relevantie levert op, in élk opzicht. 

Maar hoe word je écht relevant voor jouw publiek? Het maken van relevante content is ons vak. Zo hielpen we onder meer de Academie voor Technologie en Innovatie x (van Avans Hogeschool), Kühne+Heitz  en het Carlton Oasis hotel met relevante verhalen die resoneren bij hun publiek.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Stuur gerust een mailtje naar hello@gr8.eu of bel ons op 076 20 59 444. We zijn benieuwd naar jouw verhaal!