Content- en merkstrategie

3 tips voor marketing-communicatie tijdens de coronacrisis

  • Berry van Nes
  • 07 / 06 / 2020
Leestijd: 3 min

Het coronavirus betekent voor iedereen, zowel business-wise als persoonlijk, een abrupte en noodgedwongen les in aanpassen. De uitdagingen voor de business zijn soms enorm. Toch zijn er ook kansen. Gérard Ghazarian (CEO van Candid) slaat in dit artikel wat ons betreft de spijker op zijn kop als hij de lezer fijntjes herinnert aan de woorden van Charles Darwin:

“It is not the strongest of the species that survives, it is the one that is the most adaptable to change.” 

Flexibiliteit is key. En juist met contentmarketing kunnen we de snelle aanpassingen maken die nu hard nodig zijn. Van retailketen naar webshop-only, van restaurant naar afhaalloket – met duidelijke communicatie kun je jouw publiek meenemen in een sneller-dan-het-licht-transitie van je bedrijf. Maar ook als de business ‘as usual’ doorgaat, moet je scherp in de gaten houden wat er leeft bij je publiek.

Met de juiste communicatie kom je in een situatie als deze niet zomaar schaakmat te staan. Snel inspelen op de nieuwe realiteit en het drastisch veranderde consumentengedrag en -sentiment is dan ook het devies. ‘Passen’ de lopende uitingen nog wel? En hoe kun je in deze tijd nuttig zijn én blijven? Natuurlijk betekent dit voor ieder merk weer wat anders. Toch hebben we drie tips, voor iedere marketeer en ondernemer:

1. Toon karakter en doeslief

In barre tijden komt je ware aard boven drijven. Dus ook die van je merk, bedrijf of service. Het gaat even niet meer om puur sales, maar veel meer om hoe je jouw doelgroep of publiek kunt bijstaan in deze verwarrende, onvaste tijd.

Kies daarbij vooral voor wat bij je merk past. Of je nu informeert, inspireert, steunt, helpt, een community opricht (saamhorigheid) of gewoon een welkome luchtige noot kraakt: de juiste content geeft jouw publiek een gevoel van houvast, continuïteit en… solidariteit. Wees daarom vooral niet bang om menselijk te zijn en karakter te tonen.

2. Speel in op de extra tijd

Nooit eerder zaten we in zulke grote getalen thuis. En hoewel dit voor velen betekent dat er ineens een hoop ballen hooggehouden moeten worden, laten de cijfers zien dat we nu meer tijd besteden aan mediaconsumptie, met name online.

Daarom is daar zichtbaar zijn en blijven zo’n gek idee nog niet. Verbeter je online aanwezigheid door extra inspiratie te posten op je social kanalen, stuur je nieuwsbrief eens een keer in het weekend (in plaats van doordeweeks) en denk na of en hoe je jouw toekomstige online campagnes relevanter kunt maken voor je publiek.

Ook ‘slow-consuming’ middelen, als online & offline magazines, longread blogs en whitepapers zijn nu het inzetten waard. Consumenten hebben én nemen meer dan ooit de tijd voor oriëntatie en verdieping. Kortom: klim in die pen en bedenk hoe je jouw doelgroep zo goed mogelijk van dienst kunt zijn deze periode.

Laat dat nu precies de kerngedachte van contentmarketing zijn.

3. Durf verder te kijken

De voorspellingen zijn onzeker. Toch staat één ding vast: ook dit gaat voorbij. En na wekenlang in sociale onthouding te hebben geleefd, zal er straks (wanneer dat ook mag zijn) behoefte zijn aan een inhaalslag. Gebruik deze tijd dus ook om je voor te bereiden op een groeispurt. Want die gaat er komen! En zorg dat je een plan de campagne hebt, voor als het zo ver is.

Hierbij past trouwens óók dat je zorgvuldig met je loyale klanten omgaat. Kijk uit met annuleringskosten en boetes. Hoe lastig ook: wees redelijk en blijf responsive. Dat betaalt zich straks dubbel en dwars terug.

Interessant leesvoer: dit onderzoek over het veranderde consumentengedrag in China ten tijde van COVID-19. Ook hieruit blijkt dat de consument staat te springen om, na de beperkingen, weer volop deel te nemen aan vrijetijdsbesteding en winkelen. Het liefst met terugwerkende kracht.

Laten we zorgen dat we hier met z’n allen sterker uit komen!

Hulp nodig bij het bedenken of uitrollen van een slimme campagne? Of even sparren over hoe jij in deze tijd als merk relevant kunt zijn? Bel of mail naar Berry: 076 2059444 of berry@gr8.eu