Content- en merkstrategie

De kracht van een goede MarCom strategie

  • Koen Boer
  • 02 / 02 / 2023
Leestijd: 6 min

Doelen behalen voor klanten. Dat is iets waar we als contentmarketeers dag in, dag uit mee te maken hebben. Maar hoe maak je de juiste keuzes? De wereld van on- en offline marketing kent oneindig veel mogelijkheden en ook ontzettend veel concurrentie. Hoe zorgen we ervoor dat we ondanks al deze concurrentie de doelen behalen? Door het inzetten van op maat gemaakte strategieën kunnen we gedragsverandering onder de meest ‘warme’ doelgroepen in gang zetten!

In de blog over gedragsverandering spraken we over het in gang zetten hiervan. We willen als marketeers immers dat onze doelgroep een actie gaat uitvoeren. Waar je vroeger met een stofzuiger in je hand kon aanbellen bij de consument om deze te verkopen, is dat in deze tijd helemaal anders. Ons brein staat in een energiebesparende stand. We willen geen moeite doen en vooral niet te veel over iets na hoeven denken. Een oproep tot gedragsverandering moet dus helemaal op maat gemaakt zijn. Maar hoe zorg je voor op maat gemaakte content en advertenties die uiteindelijk het gedrag daadwerkelijk veranderen?

Laat zien dat je er bent!

Allereerst is het van cruciaal belang dat de doelgroep weet dat je bestaat. Wie ben je, waar sta je voor en wat heb je te bieden? In deze fase is het belangrijk dat je jezelf zo zichtbaar mogelijk maakt. Dit kan zowel on- als offline, óf crossmediaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: radio, televisie, outdoor, print en online advertenties. Alles om ervoor te zorgen dat iedereen een keer van jouw merk gehoord heeft.

Wat maakt jouw merk interessant?

Oké, je hebt ervoor gezorgd dat je merk zichtbaar is (geweest). Misschien heb je al wat verkeer op je website ontvangen of is het aantal volgers op je social media kanalen gestegen. Dit was echter niet het doel van de eerste fase, dus we kunnen zeker nog geen wonderen verwachten. Na de eerste fase is het belangrijk om interesse te wekken bij de doelgroep. We proberen de doelgroep aan de hand van interesses iets kleiner te maken. Om hier vervolgens interesse voor jouw merk te wekken. Door ‘ongestelde vragen’ te beantwoorden, zorgen we voor relevante informatie voor jouw doelgroep. Waar heeft jouw doelgroep behoefte aan en hoe kan jouw product of dienst hierin voorzien? En waarom is jouw product of dienst hier het beste voor geschikt? Door deze vragen te beantwoorden, voordat ze gesteld zijn, zorg je ervoor dat je de doelgroep voor bent. Middelen die hier uitermate geschikt voor zijn, zijn bijvoorbeeld: blogs, artikelen, social media-advertenties, klanttestimonials & casestudies. We willen in deze fase zo veel mogelijk gegevens van de doelgroep ontvangen. Door privacywetgeving is het steeds lastiger geworden om gedrag van consumenten online te volgen. Hierdoor is het extra belangrijk om de zogeheten ‘first-party cookies’ te verzamelen.

En… Actie!

Nu hebben we de doelgroep, die geïnteresseerd is, verzameld met onze first-party cookies. Dit zijn de mensen die bijvoorbeeld de blog of een artikel hebben gelezen. Of de mensen die de review video via sociale media hebben bekeken. Met deze verzamelde gegevens kunnen we deze mensen, die al ‘warm’ zijn voor jouw merk, gaan retargeten. Dit betekent dat we hen nogmaals gaan benaderen via advertenties. Maar deze keer doen we dit met een actie-gebonden boodschap. 

Volg ons! Koop ons product! Download ons magazine! Maak een afspraak!

Laat in deze actie-gebonden boodschap kort, maar krachtig, zien wat het voordeel is voor de doelgroep. Verdient hij of zij iets extra’s? Zorgt het voor een besparing? Lost het een probleem op?    In bijna alle gevallen kan het nuttig zijn om een incentive toe te voegen aan de call to action. Waarom moet jouw doelgroep, op dat moment, in actie komen en wat krijgen ze ervoor terug?

Houd ze vast

Hoppa! Conversie is binnen. Job well done. Althans, dit is vaak hoe er wordt gedacht over de doelgroep na de uitgevoerde actie. Wij hebben de conversie binnen, dus ons doel is bereikt. Echter is dit een grote gemiste kans. Jij wilt toch ook dat je een product nog een keer kunt verkopen? Dat je een duurzame relatie aangaat met jouw doelgroep? Door in de laatste fase voldoende ‘nazorg’ te geven aan de doelgroep, zorg je er misschien wel voor dat je hen niet meer hoeft te bereiken met advertentiebudget. Misschien worden ze zelfs wel een uithangbord voor jouw merk, waardoor de naamsbekendheid organisch verder groeit! 

Het is dan ook belangrijk om je doelgroep vast te houden. Zorg voor voldoende extra’s. Is er speciale content voor volgers op Instagram? Ontvang ik na een aankoop een kortingsvoucher voor een volgende aankoop? Of wordt er om mijn mening gevraagd om de dienst te verbeteren?


Wanneer je bovenstaande stappen allemaal hebt uitgevoerd, heb je jouw marketingstrategie zo effectief mogelijk toegepast. Benieuwd hoe dit er voor jou precies uit zou zien? Onder het genot van een kopje koffie lopen we graag met je door het plan van aanpak heen!