Content- en merkstrategie

Laten we het in 2021 niet meer over doelgroepen hebben maar over publiek

  • Berry van Nes
  • 20 / 11 / 2020
Leestijd: 5 min

Elke marketeer is bezig met het zo goed mogelijk afstemmen van het product en/of de dienst op de behoeften van de doelgroep. Maar dat alleen een relevant product niet meer genoeg is om klanten te vinden en binden, dat weten we inmiddels. Steeds belangrijker wordt het verhaal waarmee je van je doelgroep je publiek maakt.

Doelgroep en publiek

Ze lijken misschien hetzelfde, maar niets is minder waar. Ga maar na. Bij het woord ‘doelgroep’ denk je meteen aan het ‘afvuren van boodschappen op doelgroepsegmenten’. Ongevraagd en vaak ook ongewenst. Zo hebben we dat geleerd. Gewoon bombarderen totdat ze het vanzelf ‘geloven’ en jouw product kopen. Zelfs Trump kwam er 4 jaar geleden mee weg. Maar uiteindelijk viel ook hij ermee door de mand. Hoe anders is dat bij het begrip publiek. Bij publiek denk je vooral aan een intrinsieke motivatie om ergens te zijn, iets te bekijken, lezen of volgen. Publiek is er bij evenementen. Simpelweg omdat men daar graag wil zijn. In het geval van publiek zien we een ‘zender’ die een dusdanige rol speelt in het leven van de doelgroep dat zij daar graag mee geconfronteerd wordt.

Publiek verdienen in plaats van doelgroepen kopen

En is dat nu niet wat elke marketeer wil bereiken? Je merk/organisatie zo aantrekkelijk maken dat je in plaats van doelgroepen bereiken nu publiek kunt aantrekken? En dat de koopintentie en merktrouw opeens heel intrinsiek gemotiveerd zijn. In plaats van doelgroepen ‘kopen’ tegen steeds hogere kosten in concurrerende markten, ga je publiek ‘verdienen’ omdat je iets te vertellen hebt dat hen interesseert. Je wordt beloond met publiek omdat je iets voor hen betekent. En daar zitten nu precies de essentie en toegevoegde waarde van contentmarketing.

Duik in je betekenis

Vergeet alle geweldige digitale advertising en targeting technieken om doelgroepen te bereiken. Ga eerst eens nadenken over wat je voor je doelgroepen kunt betekenen. Als je dat scherp hebt ga je pas kijken naar hoe je met hen in contact komt. Je zult zien dat hoe relevanter je bent, hoe meer (en goedkoper) je mensen aan je weet te binden. En hoe loyaler men aan je wordt. Dus: duik in je betekenis!

Dat betekent echt niet dat je alleen in ‘purpose’ moet denken. Natuurlijk zijn er publieksgroepen die een sterke voorkeur hebben voor organisaties die van maatschappelijk nut zijn. Maar als dat niet direct bij jouw organisatie of merk past, zijn er ook andere wegen die naar Rome leiden. Zo zijn mensen geïnteresseerd in entertainment, in nuttige informatie, in diepgang, in hulp bij kiezen, in het wel en wee van hun idolen etc. Er zijn talloze manieren om van betekenis te zijn. Maar dat betekent nog niet dat elke manier geschikt is voor jouw merk en/of jouw publiek. Dat vraagt toch echt even aandacht.

Contentmarketing: it’s all in the name

Contentmarketing doet precies wat het zegt: het ‘vermarkten van content’. Het afstemmen van jouw verhaal op wat jouw publiek graag van jou hoort of ziet. Dát is ons vak en daarmee maken we merken relevanter en sterker, voor hun eigen publieksgroepen. Wil jij je doelgroep transformeren naar publiek (en wie wil dat nu niet…)? Wij helpen je graag. Bijvoorbeeld met je brand story. Daarbij gaan we echt zoeken naar jouw betekenis, die we in een strak verhaal optekenen. Of met een scherpe contentstrategie. Hiermee slaan we de brug tussen wat jij te vertellen hebt en wat je publiek graag van je wil horen.

Laten we 1 ding in ieder geval afspreken. Vergeet die doelgroep, focus op je publieksgroep. Het lijkt een verschil van niets maar is essentieel anders. En geloof me: dat verschil gaat je opleveren!

Berry