Contentcreatie

4x de aandacht van je publiek verdienen met social video

  • Sterre Cijsouw
  • 22 / 02 / 2021
Leestijd: 7 min

We durven het c-woord bijna niet meer te noemen, maar het afgelopen jaar is voor iedereen natuurlijk wel een jaar van verandering geweest. En verandering zorgt voor nieuwe inzichten. Zo ook op vlak van communicatie, waar we de afgelopen tijd een flinke omslag naar online hebben gezien. Van Facebook posts tot webcontent. Bij gebrek aan offline interactie kwamen de online kanalen steeds vaker in beeld, wat niet alleen resulteerde in méér online content, maar ook in een stukje extra kwaliteit van die content. Voor veel bedrijven was dit hét moment om er online uit te springen of op inventieve wijze de interactie alsnog aan te gaan.

Het meest ideale middel om de verbinding tussen publiek en merk aan te gaan bleek video te zijn. Ga maar na, we zitten met z’n allen dag-in dag-uit te videobellen om het stukje persoonlijk contact in ere te houden. Niet alleen 1 op 1, maar juist ook met meerdere partijen tegelijk. Video geeft ons het gevoel dat we op afstand verbonden zijn met elkaar. En laat dat nou nét zijn waar iedereen behoefte aan heeft.

Massaal werd er ingezet op videomarketing, met de achterliggende gedachte dat het merken in staat stelt om publieksgroepen dichtbij te houden, te inspireren en te helpen. In essentie is dat contentmarketing op z’n best; inspelen op de behoefte van je doelgroep om er vervolgens allebei beter van te worden. Kortom, we zijn superblij met deze vlucht van videomarketing en verklappen graag hoe je op 4 verschillende manieren met video de aandacht van je publiek kunt verdienen.

1. Presenteer in de woonkamer van je publiek door middel van livestreams

Livestreaming is natuurlijk niets nieuws, maar het is wel flink aan een opmars bezig. Ook dát komt omdat we op zoek zijn naar dat stukje persoonlijke contact in een tijd waarin we veel afstand voelen. Winkels dicht, scholen op slot… Door de lockdown groeiden livestreams uit tot een online alternatief voor lesgeven, workshops, seminars, persconferenties en podcasts. Zelfs de sportinstructeur van de sportschool om de hoek legt je via livestream uit hoe je die ene moeilijke yoga pose onder de knie krijgt.

Livestreaming is een belangrijke speler geworden in de marketingwereld van nu. We kunnen dan ook verwachten dat er in de toekomst meer livestreaming platforms komen of dat de mogelijkheden op bestaande platformen worden uitgebreid. De populariteit van livestreams komt onder andere door de volgende voordelen:

  • Je kan live chatten/ reageren op de vragen van je kijkers. De behoefte van je publiek om antwoord te krijgen kan hier meteen mee worden vervuld.
  • Je kan makkelijk realtime gebeurtenissen communiceren met de buitenwereld.
  • Het is veel persoonlijker en meer gericht op je publiek. What you see is what you get bij live video, omdat er geen gebruik gemaakt wordt van edits of filters. Dit maakt het toegankelijker en laagdrempeliger voor jouw publiek.
  • Bij de start van je video ontvangt je publiek een pushmelding – zo krijg je snel de aandacht zodra je live gaat.

Vind je het nou eng om live-live te gaan en wil je meer regie over wat je uitzendt? Ga dan aan de slag met premières. Hiermee kan je een video “aankondigen” die in première gaat, waarbij je je publiek alsnog betrekt. 

Voorbeeld: Mandemakers - live vanuit hét huis van keukens

2. Gebruik stop-motion video’s voor speelse DIY inspiratie waar je doelgroep op zit te wachten

Een andere trend die we vaak voorbij zien komen, zijn stop-motion filmpjes. Dat zijn films gebaseerd op fotografie waarbij er elke keer één of meerdere elementen veranderen in de setting. Hierdoor ontstaat er een video waarin ingrediënten van een gerecht zelf de pan in kruipen of accessoires in een keuken stuk voor stuk op hun plek worden gezet voor een lente-interieur. Door Instagram Reels & TikTok neemt dit type videomarketing sterk toe. Het succes van dit kaliber video’s zit ‘m in het feit dat ze vaak worden gebruikt voor DIY (do-it-yourself) content. Kortom: content die aanzet om zelf aan de slag te gaan met recepten, styling of anderszins. En dat wekt bij je publiek vaak flink wat interesse op. Bovendien zijn stop-motions films gemakkelijk zelf te maken – zowel Instagram als TikTok leggen je haarfijn uit hoe het werkt in de app.

Wil je echter meer kwaliteit toevoegen aan je stop-motion films? Dan is werken met een fotograaf een must. De video die we maakten voor Servero laat zien hoe je met stop-motion een gerecht een speelse toets kunt geven.

3. Houd de nieuwe advertentiemogelijkheden van de social kanalen in de gaten

Om meer aandacht te krijgen voor je video’s kan je uiteraard ook flink aan de slag met advertenties. Momenteel zijn er al verschillende advertentiemogelijkheden voor videomarketing op sociale media. Denk bijvoorbeeld aan videoadvertenties op Facebook, Instagram en stories. En dan hebben we het nog niet gehad over YouTube!

We nemen echter ook graag een kijkje in de glazen bol wat dat betreft. Zo verwachten we binnenkort de uitrol van Reels advertenties op Instagram, wat ervoor zorgt dat we eindelijk verticale videoadvertenties van 30 seconden kunnen plaatsen! Geduld is een schone zaak…

Tip: blijf wel kritisch op welke videocontent je waar plaatst. Om te slagen met een videoadvertentie voor bijvoorbeeld Instagram Reels, is het de taak om video-inhoud te creëren die past binnen de huidige of bestaande content op Reels. Met andere woorden: dat vraagt om medium-specifieke content. Zo blijf je op elk kanaal en met elke video relevant voor je publiek.

4. Wees de social algoritmes te slim af door content te maken waar je publiek enthousiast van wordt

Videomarketing was natuurlijk al hot, maar door corona (eh, we bedoelen het c-woord) blijven de hoeveelheid geplaatste video’s op sociale media stijgen. In 2020 waren dat er al ongeveer 428 miljoen op de platformen Twitter, Facebook, YouTube, Instagram en Twitch. Daarin zijn de cijfers van TikTok nog niet eens meegenomen. Om te voorkomen dat je als gebruiker door de video’s het platform niet meer ziet, maken de sociale media kanalen gebruik van algoritmes die bepalen welke gebruiker de content al dan niet ziet. Deze algoritmes zullen – zoals we van Zuck gewend zijn – steeds een beetje verder worden aangesnoerd. Wil je met je bedrijf het algoritme te slim af zijn? Maak dan vooral video’s die je publieksgroep geweldig vindt – want alleen met genoeg engagement en een boel video views kan je het algoritme om de tuin leiden.

Mocht je zelf met videocontent aan de slag willen, dan helpen we je graag verder! Samen creëren we ideeën die perfect aansluiten op jouw publieksgroepen en merk. We denken met veel plezier met je mee. Zeg hello op hello@gr8.eu of bel ons op 076 20 59 444.