E-mailmarketing

Zeven tips om je e-mailmarketing te perfectioneren

  • Angelique Fijneman
  • 12 / 06 / 2020
Leestijd: 6 min

E-mailmarketing, het lijkt zo makkelijk. Je zet wat foto’s en links in een nieuwsbrief naar (nieuwe) producten of diensten en stuurt het uit naar je contactenlijst. Nu maar wachten op de stijgende verkoopcijfers! Zo makkelijk werkt het niet, zeker niet met de overvloed aan mailings die vandaag de dag worden uitgestuurd. Veel nieuwsbrieven belanden daarom ongeopend in de prullenbak. Zonde! Zorg er daarom voor dat jouw nieuwsbrief opvalt en je een strategie hebt voor je e-mailmarketing. Want zoals elk concept of campagne heeft ook je e-mailmarketing een heldere doelstelling nodig om het succesvol te maken. Hieronder zeven tips om je e-mailmarketing te perfectioneren.


1. Het onderwerp van je mail

De eerste indruk bij de lezer, de enige kans die je hebt om te zorgen dat je mailing wordt geopend: de onderwerpregel. In een fractie van een seconde beslist een lezer of je mail interessant is of niet. Maar liefst 33% van de ontvangers kiest ervoor of ze je mail openen of niet op basis van de onderwerpregel. Zorg dus dat je opvalt tussen alle andere mailings.

Maak je onderwerp aantrekkelijk en prikkel de nieuwsgierigheid van de lezer met een pakkende tekst.


2. Maak het persoonlijk

Het lijkt erg voor de hand liggend, maar toch wordt het vaak vergeten. E-mailmarketing is een gesprek tussen jou en de lezer. Spreek je lezers daarom persoonlijk aan. Uit onderzoek blijkt dat persoonlijke elementen in een mailing zorgen voor een 14% hogere CTR (Click Through Rate en 10% meer conversie. Zorg er dus voor dat je lezer het gevoel heeft dat je het echt tegen hem/haar hebt. Het is dus van belang dat je database op orde is!


3. Segmenteer je mailinglijsten

Relevantie is van groot belang bij e-mailmarketing. Een eenvoudige manier om je mailings relevant te maken is door je mailinglijsten goed te segmenteren. Niet al het nieuws of acties is interessant voor je algemene mailinglijst. Houd daarom rekening met de boodschap die je over wil brengen, je doelgroep en de relevantie voor de doelgroep.


4. Plaats de essentie bovenaan

Bij e-mailmarketing geldt de regel dat je belangrijke content bovenin de mailing plaatst. Internetgebruikers zijn tegenwoordig gewend om de informatie te scannen op relevantie. Als je tekst niet interessant is, niet meteen duidelijk of teveel informatie bevat, haken je lezers af en komt je mail in de prullenmand terecht. Zorg dus dat je boodschap kort is en in één oogopslag zichtbaar.


5. Let op met het gebruiken van afbeeldingen

In veel mailings wordt er veel gebruik gemaakt van afbeeldingen. Logisch, want het zorgt voor herkenbaarheid en aantrekkelijker om te lezen. Toch is er ook een nadeel aan het gebruiken van afbeeldingen. Ze worden namelijk niet altijd automatisch geladen, waardoor er niets overblijft van je mooie design en de leesbaarheid van je mail. Houd er dus rekening mee dat je mail ook goed leesbaar is als de afbeeldingen niet laden.


6. Houd rekening met smartphones

Het is natuurlijk geen geheim dat een groot deel van alle e-mails wordt gelezen op een smartphone. Het scherm van een smartphone is een stuk kleiner, waardoor de ontvanger meer moet scrollen. Het is daarom vrij cruciaal dat je content kort en to the point is, maar ook dat jouw mailings zich automatisch aanpassen naar het formaat van een smartphone, desktop of tablet.

Tegenwoordig kunnen de meeste systemen die worden ingezet voor e-mailmarketing goed overweg met het meeschalen met het scherm van je lezer. Toch is het belangrijk om hier zelf ook rekening mee te houden in de content en opmaak van je mailings.


7. Timing is alles

Staat je mailing helemaal klaar en wil je deze gaan versturen? Kijk dan even goed naar de dag en het tijdstip, maar ook zeker naar je doelgroep. Young professionals zoeken vaak rond een uur of drie even afleiding en staan juist dan open voor een nieuwsbrief, terwijl een B2B-publiek actief is tijdens kantooruren. Ook al is er dus ontzettend veel data die lijken te weten wat de ideale verzendtijd is, test met jouw doelgroep wat het beste werkt en wat de magische momenten zijn die zorgen voor de beste resultaten.