Partnerships

Wat vraagt de digitale transformatie van de afdeling marketing-communicatie?

  • Berry van Nes
  • 12 / 06 / 2020
Leestijd: 3 min

Marketingcommunicatie is niet meer wat het vroeger was. Het vakgebied zit in een lift die razendsnel omhoog gaat. Geen eenzijdige massa-communicatie meer die lukraak de wereld wordt ingeslingerd, zonder enig idee bij wie de boodschap terecht komt en hoe deze wordt ontvangen. Wel content op maat, gericht op specifieke doelgroepen met specifieke interesses, op kanalen waar zij zich begeven. 

Ook het communicatievak bevindt zich in een digitale transformatie die in sneltreinvaart vooruit gaat. Dat vraagt om een andere aanpak en andere vaardigheden. Om nieuwe mensen, met nieuwe kennis. De digitale transformatie in marketingcommunicatie biedt ongekende mogelijkheden maar vereist expertise op een veelheid aan disciplines: content strategie, targeting (doelgroepselectie), storytelling, content ontwikkeling, monitoring en optimalisatie. Als je op de marketing-afdeling voor al deze  expertises medewerkers moet aannemen, zijn de vacatures en salarisstroken niet aan te slepen. Een tactische oplossing is om samen te werken met gespecialiseerde bureaus. Zo komt er schot in de zaak en zet je als organisatie de versnelling in en maak je gebruik van de kansen die Content Marketing ook voor jouw organisatie biedt.

Meer dan voorheen zullen marketeers moeten vertrouwen op externe partners. Content Marketing is een traject waarbij experimenteren, zoeken naar het maximale resultaat, centraal staat. Niemand heeft de wijsheid in pacht, alleen het resultaat is het bewijs. Gelet op de veelheid aan disciplines is het noodzakelijk om Content Marketing (deels) uit handen te geven. Samen met je bureau ga je experimenteren, leren, fouten maken, ontdekken en successen boeken. Dat vraagt  vertrouwen en een langere termijn perspectief. Geen kortstondige projecten. De laatste 10 jaar ontstond de trend in het communicatie-vak om als opdrachtgever steeds projectmatiger te werken. Geen langdurige bureaurelaties maar 'shoppen' bij een netwerk aan toeleveranciers. Van conceptmakers tot designers. Content Marketing vraagt juist het andere uiterste. Een intensieve samenwerking op basis van duidelijke lange termijn doelen. Een echt partnership dus.

Partnerships kunnen je organisatie versterken. Ze geven je een duw in de juiste richting. Zo voorkom je dat je je hele interne organisatie moet transformeren, wat te ingrijpend is en te lang duurt. Ze zetten je in die sneltrein, waardoor je meereist met het tempo van de digitale transformatie.