Hoe betrek je jouw publiek bij een belangrijk onderwerp als veiligheid?

In Port of Moerdijk, de vierde zeehaven en tweede containerhaven van Nederland, staat veiligheid bovenaan de agenda. Met meer dan 400 bedrijven op 2600 hectare aan haven- en industrieterrein is het een belangrijk knooppunt voor weg, water, spoor en buisleidingen. Maar, daardoor liggen er ook veel risico’s op de loer. Fysieke en sociale veiligheid, milieu en criminaliteit vormen hier de uitdagingen. Het waarborgen van de veiligheid van werknemers, omwonenden, bedrijven en goederen is dus essentieel.

Eerder maakten we een film over de vernieuwde camerabeveiliging in het gebied, en nu zet Port of Moerdijk een volgende stap met de ontwikkeling van een eigen Safety & Security app. Met als doel: actieve betrokkenheid stimuleren en belanghebbenden optimaal informeren over de veiligheidsstatus in het gebied. Aan gr8 de vraag om het verhaal van deze app te ontwikkelen.

Port of Moerdijk video - update cameraobservatiesysteem voor extra veiligheid

Het veiligste en best beveiligde havengebied van West-Europa worden kan alleen als je samenwerkt én beschikt over de juiste tools. We creëerden het verhaal voor de app met een duidelijke boodschap: de veiligheid op Port of Moerdijk heb je zelf in de hand. Letterlijk dus, maar óók figuurlijk. Met de app ontvangen gebruikers directe meldingen over incidenten, werkzaamheden en ander belangrijk nieuws. Maar ze kunnen ook zélf meldingen maken, zodat de juiste instanties snel kunnen ingrijpen. In samenwerking met bedrijven, de lokale overheid, veiligheidsdiensten, regionale instanties en het havenbedrijf Moerdijk is de focus op veiligheid een gezamenlijke inspanning. Ook bedachten we een passende naam voor de app: Port Alert Moerdijk.

Het logo van de Port Alert Moerdijk app. 

What’s next? De creatieve doorvertaling naar het ontwerp van de app. We creëerden een herkenbaar logo en een passende identiteit. Verder lag de focus op het ontwerpen van een optimale gebruikerservaring (UX) met een visueel aantrekkelijke interface (UI). Deze fase was belangrijk, omdat gebruikers, ook in stressvolle situaties, moeiteloos door de app moeten kunnen navigeren en snel toegang moeten hebben tot relevante informatie en functies. Gebruiksvriendelijkheid was hier dus een must. Om de app daadwerkelijk te bouwen, schakelden we de expertise van Unlock Mobile Agency in. En dat resulteerde onlangs in de lancering van de 1.0 versie van een app die nu al succesvol wordt gebruikt in het havengebied.

Het UX & UI design van de Port Alert Moerdijk app. 

De laatste stap was vanzelfsprekend: lanceren maar! Om de app onder de aandacht te brengen bij het publiek, maakten we een animatie die de essentie én urgentie van de app illustreert. Daarnaast ontwierpen we flyers die werden verspreid in het gebied, om de doelgroep aan te sporen de app daadwerkelijk te downloaden.

De flyer die we hebben ontworpen met als doel de doelgroep aan te moedigen om de app te downloaden.
De animatie die we hebben ontwikkeld om de app onder de aandacht te brengen bij het publiek. 

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, en met Port Alert Moerdijk maken we dit tastbaar, toegankelijk én vooral: mogelijk.