Meer dan de helft van de 75+’ers in ons land heeft geen of te weinig contact met anderen en voelt zich eenzaam. En nu Nederland in rap tempo vergrijst, wordt dit eenzaamheidsprobleem snel groter. Hoe ouder we worden, hoe minder we mee mogen doen – zo lijkt het. Allesbehalve een aantrekkelijk perspectief. Vrijwilligersorganisatie stichting Met je hart wil dit sombere tij keren. En brengt zelfstandig wonende ouderen met elkaar in contact. Structureel, zodat zij echt iets kunnen opbouwen samen. En weer zin krijgen in het leven. Een belangrijke maar ook lastige missie: eenzaamheid onder ouderen speelt zich letterlijk achter de voordeur af - en daarmee is het probleem vaak onzichtbaar. Aan gr8 de vraag: hoe zorg je ervoor dat dit probleem zichtbaar en (h)erkend wordt?
THINK
Ook in de wereld van goede doelen geldt: als het je niet raakt of aan het hart gaat, besteed je er geen aandacht aan. En dus was het tijd voor een wake-up call. Met een cross-mediale campagne die Nederland vól met je neus op de feiten moest duwen: als we nú niets veranderen, loopt het aantal eenzame ouderen op naar 1,1 miljoen in 2030. Om de impact hiervan goed én onderbouwd te kunnen duiden, vroegen we neuropsycholoog Margriet Sitskoorn naar de mentale en fysieke gevolgen van eenzaamheid. Haar bevindingen zijn zorgwekkend: vereenzaming maakt ongelukkig, ziek én vergroot de kans op vroegtijdig overlijden. Als dát is wat ouder worden betekent, dan kunnen we dat toch niet accepteren?
Samen met de creatieve koppen van Wars bedachten we in het verlengde hiervan een campagneconcept, dat de essentie van het probleem figuurlijk maar helaas dus ook letterlijk raakt: Ik verveel me dood. De insteek: een kijkje achter die voordeuren waar nauwelijks nog iemand komt. Wat doet het met je, als niemand meer op jouw gezelschap zit te wachten? En je je dus, letterlijk, dood verveelt?