Stichting Met je hart: hoe krijg je aandacht voor een probleem dat niemand ziet?

Meer dan de helft van de 75+’ers in ons land heeft geen of te weinig contact met anderen en voelt zich eenzaam. En nu Nederland in rap tempo vergrijst, wordt dit eenzaamheidsprobleem snel groter. Hoe ouder we worden, hoe minder we mee mogen doen – zo lijkt het. Allesbehalve een aantrekkelijk perspectief. Vrijwilligersorganisatie stichting Met je hart wil dit sombere tij keren. En brengt zelfstandig wonende ouderen met elkaar in contact. Structureel, zodat zij echt iets kunnen opbouwen samen. En weer zin krijgen in het leven. Een belangrijke maar ook lastige missie: eenzaamheid onder ouderen speelt zich letterlijk achter de voordeur af - en daarmee is het probleem vaak onzichtbaar. Aan gr8 de vraag: hoe zorg je ervoor dat dit probleem zichtbaar en (h)erkend wordt?

THINK

Ook in de wereld van goede doelen geldt: als het je niet raakt of aan het hart gaat, besteed je er geen aandacht aan. En dus was het tijd voor een wake-up call. Met een cross-mediale campagne die Nederland vól met je neus op de feiten moest duwen: als we nú niets veranderen, loopt het aantal eenzame ouderen op naar 1,1 miljoen in 2030. Om de impact hiervan goed én onderbouwd te kunnen duiden, vroegen we neuropsycholoog Margriet Sitskoorn naar de mentale en fysieke gevolgen van eenzaamheid. Haar bevindingen zijn zorgwekkend: vereenzaming maakt ongelukkig, ziek én vergroot de kans op vroegtijdig overlijden. Als dát is wat ouder worden betekent, dan kunnen we dat toch niet accepteren?

Samen met de creatieve koppen van Wars bedachten we in het verlengde hiervan een campagneconcept, dat de essentie van het probleem figuurlijk maar helaas dus ook letterlijk raakt: Ik verveel me dood. De insteek: een kijkje achter die voordeuren waar nauwelijks nog iemand komt. Wat doet het met je, als niemand meer op jouw gezelschap zit te wachten? En je je dus, letterlijk, dood verveelt?


Een snoeiharde boodschap, die in fase 2 van de campagne wordt opgevolgd door een geruststellender scenario: want wat als je wél weer een reden hebt om erop uit te gaan? Als er iemand is die jou die drempel over helpt, zodat je weer mee kunt doen. En weer kunt genieten van het gezelschap van anderen. Sociale interactie is één van onze evolutionaire basisbehoeften. We kunnen simpelweg niet zonder. En dat maakt het werk van Met je hart des te belangrijker. Of het nu gaat om een museumbezoek, avondje tafelen, of gewoon een bakkie doen: het is zoveel leuker als je het samen doet. Samen verveelt nooit!

CREATE

Samen met de filmmakers van Lemon Goose en fotografen Ed van Rijswijk en Babs van Geel (eveneens oprichter van Met je hart) gingen we langs bij 5 ‘Met je hart’ ouderen: de hoofdrolspelers van de campagne. We maakten indringende portretten en campagnevideo’s – die beide kanten van de medaille laten zien. Van ‘in de vergetelheid’ naar ‘in goed gezelschap’. Ofwel: van ‘Ik verveel me dood’ naar ‘Samen verveelt nooit’:

De stem die je hoort is die van Met je hart ambassadeur Hadewych Minis

Om de campagne niet alleen visueel maar ook inhoudelijk kracht bij te zetten, verwerkten we de inzichten uit het gesprek met Sitskoorn in een longread. Een artikel dat de basis vormde voor een tweetal persberichten én PR toolkit voor zorgvuldig geselecteerde, landelijke en lokale media. Maar ook voor de ‘ready-to-share content’, waarmee we het de Met je hart ambassadeurs en vrijwilligers een stuk makkelijker maakten om de campagneboodschap goed te verspreiden.

PUBLISH 

Om maximale impact te maken en zoveel mogelijk awareness te creëren, stippelden we een PR-plan uit en vroegen we de online marketeers van Yonego om mee te denken over een slimme online marketingstrategie. Google ads, YouTube en social media advertising. Alle kanalen en middelen werden vanuit een doordachte strategie ingezet om zoveel mogelijk zichtbaarheid te genereren. Om ook in het straatbeeld zichtbaar te zijn, hebben we de campagne ook op snelwegmasten en abri’s ingezet.

We kijken terug op een meer dan geslaagde campagne, waarmee Met je hart haar zichtbaarheid én daarmee de aandacht voor het eenzaamheidsprobleem flink heeft vergroot. De campagne was goed voor een PR waarde van ongeveer € 500.000,-, met onder meer een inhoudelijk interview in Koffietijd. Met de online campagne wisten we, door slim in te kopen met een beperkt budget, miljoenen mensen te bereiken. Maar ook het organische bereik dat door de vele vrijwilligers en ambassadeurs is gerealiseerd heeft flink bijgedragen aan de toegenomen bekendheid. Dat wordt bevestigd door het aantal aanmeldingen van vrijwilligers: dat was nog nooit zo hoog. En ook de donaties laten een stijging zien. Kortom, een succesverhaal op meerdere KPI’s.

Sommige resultaten laten zich echter niet duiden in cijfers. De campagne zorgde voor een enorme stijging in bekendheid. En daarmee ook in de trots van de 1.300 vrijwilligers. In de erkenning dat ze onmisbaar zijn voor de ouderen van nu en morgen.

Zelf bestempelt Met je hart de campagne als ‘een duidelijk kantelpunt’ en hét startschot voor verdere groei. Met een duidelijk eigen gezicht en scherper verhaal zet de stichting haar missie voort. Vol goede moed, gemotiveerd en met een sterk gevoel van saamhorigheid. En ja, daar zijn we trots op bij gr8. Trots op het feit dat ons werk niet alleen harde resultaten oplevert. Maar, soms minstens net zo belangrijk, óók volle bak energie, erkenning en het gevoel écht iets goeds te doen. Samen met onze partners Wars, Lemon Goose, en Yonego hebben we deze campagne voor een speciaal gereduceerd MVO-tarief uitgevoerd. Zo leveren we ook onze bijdrage aan een beter wereld. Elke stap is er een. Zolang je het maar met je hart doet…