ATIx, de Academie voor Technologie en Innovatie x van Avans Hogeschool, werkte de afgelopen periode intensief aan een vernieuwing van het curriculum. Een programma dat beter aansluit op de behoeften van de nieuwe generatie studiekiezers: generatie Z. Maar welk verhaal past bij deze nieuwe koers? En hoe zorg je ervoor dat dit verhaal ook gaat leven? We doken in de wereld van technologie, innovatie en… studiekeuzestress.
THINK
Stap 1
Als je ons een beetje kent, dan weet je dat we altijd bij de basis beginnen: met een scherp, relevant merkverhaal. Hiervoor gingen we om tafel met (een afvaardiging van) docenten en onderwijsmakers: zij die het vernieuwde curriculum én het verhaal dat daarbij past moeten gaan dragen en leven. En die dag-in-dag-uit werken met onze doelgroep: de studenten.
Samen zetten we de belangrijkste inzichten op een rijtje, toegeschreven naar de studiekiezer en de student, toegespitst op de onderscheidende kracht van de opleidingen. Het vormde de basis van een scherp, academie-breed verhaal. Een verhaal waarmee de academie kleur bekent. Intern, met een duidelijke positionering en koersbepaling: dít is waar we samen voor gaan. Extern, met een scherpe en onderscheidende profilering: dít is wat je bij ons kunt verwachten.
De belangrijkste uitgangspunten: duidelijk zijn over het toekomstperspectief (want wat kun je nu eigenlijk met een technische opleiding?), focus op de vrijheid om keuzes te maken die passen bij jouw interesses, ambities en talenten. En: de kans om echt maatschappelijke impact te maken. Tijdens je studie én daarna.
Het nieuwe verhaal sluit goed aan bij waar generatie Z zo’n behoefte aan heeft: verbinding, persoonlijke ontwikkeling en impact maken. Deze ‘zoomers’ willen het, op eigen kracht, in alle opzichten beter doen dan de generaties die hen voorgingen. Dit zijn #toekomstmakers.
Stap 2
In losse werksessies spitsten we het verhaal vervolgens toe op de 3 clusters waar de 9 ATIx opleidingen over verdeeld zijn: ICT, Engineering en Business Improvement. Voor ieder groepje opleidingen maakten we een eigen ‘manifest’: dít is waar we voor staan en wat je bij ons kan en mag verwachten.
Stap 3
Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe positionering ook resoneert bij de belangrijkste doelgroep: de studiekiezers? Onder andere op basis van groepsgesprekken met scholieren en studenten stelden we een ‘studentjourney’ samen. Hierbij deelden we het studiekeuze-proces op in fases. Van ‘ik heb nog geen flauw idee’ naar ‘ik heb me al ingeschreven’ – en alles daartussenin. Want ook de studenten die je straks op de academie gaat verwelkomen, hebben hun eigen ‘content needs’. En die zijn weer heel anders dan in de fases hiervoor.
Per fase hebben we doelstellingen, behoeften en communicatieboodschappen geformuleerd. In de journey is ook volop aandacht voor de beïnvloeders: ouders, docenten en decanen van het voorbereidend onderwijs.