Brand archetypes: ontdek jouw unieke merkpersoonlijkheid en vergroot je impact

  • Annelieke Boeren
  • 08 / 05 / 2023
Leestijd: 4 min

Hoe bouw je een sterk merk? En hoe zorg je ervoor dat je het juiste publiek bereikt én aan je bindt? Natuurlijk, een merk moet onderscheidend zijn. Net als betrouwbaar. Maar minstens zo belangrijk is de indruk die je achterlaat. En daarbij geldt: hoe scherper die indruk, hoe beter. Brand archetypes kunnen je daarbij helpen. Hoe? Leg ik in dit blog aan je uit. 

First of all: een ‘merk’ (brand) is wat het publiek denkt, voelt en ervaart bij een bedrijf of organisatie. Het gaat hier dus puur om beleving. Die beleving hangt sterk samen met de set van menselijke eigenschappen die wordt toegeschreven aan het bedrijf. Dus: wat vindt het bedrijf belangrijk, hoe stelt het zich op? En kan ik me daarmee identificeren, of staat het juist mijlenver van me af? Mensen zoeken, net als bij het uitkiezen van vrienden en partners, óók bij merken nu eenmaal naar die emotionele klik.

Ga het maar eens bij jezelf na: je kunt vast een aantal brands opnoemen die jij sympathiek vindt. En waar je loyaliteit voor voelt. Omdat het past bij wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Zelf ben ik bijvoorbeeld fan van Armed Angels. Een mooi kledingmerk met een relevante missie, die ze óók nog eens in hele begrijpelijke, ‘gewone mensentaal’ aan je weten uit te leggen. Hou ik van. En het zorgt ervoor dat ik bereid ben om nét dat beetje meer te betalen.

Kortom: karakter tonen loont! 
Laat zien wie je bent en waar je voor staat. Dat karakter, die merkpersoonlijkheid, schud je niet zomaar even uit je mouw: dat bén je. Toch is het vaak lastig om dit ook goed én consistent uit te dragen. Dan kan het helpen om letterlijk een gezicht op jouw merk te plakken.

Bij gr8 pakken we er dan graag de archetypes van Carl Jung bij. 12 persoonlijkheidstypen, met ieder eigen waarden, verlangens en angsten. Ieder archetype is uiteindelijk terug te brengen naar één diepe behoefte, die ten grondslag ligt aan álles wat je doet. ‘Zorgen voor anderen’ (Caregiver) bijvoorbeeld, ‘steeds wijzer worden’ (Sage), of ‘een diepe connectie maken met anderen’ (Lover). Armed Angels is een typisch ‘Hero’ merk (‘de wereld verbeteren’). Hun belofte ‘We are not here to make fashion, we are here to make change’ zegt al genoeg.

Ieder mens herkent zich in meerdere archetypes, maar er is er vaak één die dominant is –waarvan je zegt: dít ben ik helemaal. Bij merken werkt dit net zo.

Het linken van jouw merk aan één van deze 12 brand archetypes gaat je gegarandeerd helpen om scherper en consistenter te communiceren. Zowel inhoudelijk als qua tone of voice. Een ‘Sage’ zal er bijvoorbeeld vooral op gebrand zijn de lezer iets bij te leren – en gebruikt dat als kompas bij het maken van content. En een merk dat zich met de ‘Rebel’ identificeert, uit dat met een non-conformistische en misschien zelfs tikkie provocerende communicatiestijl. Kont tegen de krib, lak aan de regels, dat werk. Iets wat de eigenzinnige omroep Powned prima begrepen heeft.

Archetypes kunnen je óók helpen bij het positioneren van je merk richting nieuwe medewerkers, omdat het in één keer de essentie uitlegt: dit is wie we zijn en wat ons drijft.

‘No one will follow you if you don’t know where you’re going’ 
– een bekende uitspraak van marketing-guru Jack Trout, waar we bij gr8 graag aan refereren. Ofwel: beken kleur, laat zien waar je voor staat en wat je belangrijk vindt én ben daarin ook consistent. Want wie niet kiest, wordt niet gekozen. Met het bepalen van het archetype van jouw merk zet je alvast een grote stap in de juiste richting.

Kan jouw merk wel wat scherpte gebruiken? We helpen graag!