Content- en merkstrategie

Authenticiteit. Waar koop je dat?

  • Wouter Buningh
  • 11 / 06 / 2020
Leestijd: 3 min

Merken willen graag authentiek zijn en een overtuigend en geloofwaardig verhaal vertellen met de content die zij maken. Waarom zou je authentiek willen zijn en/of overkomen? Authentieke verhalen bieden een mooie rode draad om jouw merkverhalen richting mee te geven. Zo blijf je dichtbij een kern die goed te verantwoorden is, voor de kritische klant maar ook voor de ware brand ambassador. 

Maar hoe ben je authentiek? In theorie zou het vrij simpel moeten zijn. Houden we de definitie van authenticiteit aan, dan is dat ‘iets dat oorspronkelijk en echt is’. Iets dat authentiek is, is geloofwaardig. De mate waarin een persoon trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid of karakter ondanks externe invloeden bepaalt of iemand authentiek is. 

Sprookjes komen tot leven

Voor merken geldt dat zij eveneens trouw blijven aan zichzelf. Authenticiteit dient als graadmeter of een merk deugt en te vertrouwen is. Vertel je een verhaal dat niet overeenkomt met de historie en het doen en laten, dan val je al snel door de mand. De kern van authenticiteit hoeft niet persé op een rijk verleden te rusten maar kan ook prima ontspringen uit een thema dat dicht bij jouw bedrijf ligt. Of je creëert een thema en leidt je bedrijf naar de kern van dat thema, dat verhaal. Zoals bijvoorbeeld de Efteling. Door die authentieke kern als leidraad te gebruiken creëer je de volgende voordelen:


- Het merk creëert continuïteit in communicatie
- Het merk wordt gezien als integer

- Het merk wordt geloofwaardiger
- Het merk krijgt een duidelijkere identiteit en betekenisEgo Trippin'

Mooi. Je mag het dus over jezelf hebben. Niet helemaal. Om jouw doelgroep te bereiken moet de content relevant zijn voor de doelgroep en een zekere behoefte vervullen. Wat wil jouw doelgroep zien en wat niet? En welke onderwerpen blijven dicht bij jouw merk en daarmee authentiek? Dat moet je testen, onderzoeken en onderbouwen.

De context van content

Om geloofwaardig te zijn met jouw content zal je dus twee elementen moeten verbinden, jouw authentieke verhal(en) en het verlangen van jouw doelgroep(en). Als je eenmaal jouw eigen verhaal op de rit hebt en dat gecombineerd hebt met de insights vanuit de doelgroep kan je aan de slag. Dat onderdeel van content marketing noemen we de context van content, het combineren van de juiste content, voor de juiste doelgroep op de juiste plek. Content Marketing plan

Al deze facetten van een succesvol content marketing plan bepalen het succes van jouw verhaal in de praktijk. Dat is waar gr8 agency jou graag bij helpt. Eerst een kop koffie om kennis te maken. Bevalt dat? Dan gaan wij aan de slag met bijvoorbeeld het content marketing plan voor jouw merk.