Content- en merkstrategie

Hoe je succesvol inspeelt op de ‘uitdagende’ wereld waarin we leven?

  • Tess Mallens
  • 13 / 02 / 2023
Leestijd: 3 min

De wereld is onstuimig, onzeker en onvoorspelbaar. De krapte op de arbeidsmarkt, economische en sociale uitdagingen, klimaatverandering en digitalisering hebben impact op ons dagelijkse bestaan. En raken ook alle vlakken van het bedrijfsleven. Wat de toekomst gaat brengen? Daar heeft niemand het antwoord op. Maar je kunt er als organisatie wél op voorbereid zijn. Door alert te blijven en in te spelen op de veranderende wereld om ons heen. Wij vertellen je hoe je op het gebied van communicatie kan dealen met deze uitdagingen. 


Betekenisvol ondernemen: liever nu dan morgen

Dit is hét moment om over te stappen op betekenisvol ondernemen. Als bedrijf wil je bijdragen aan de sociale, duurzame ontwikkeling van onze wereld. En in een tijd waar banen schaarser zijn dan ooit, móet je als bedrijf ook wel: medewerkers kiezen niet meer voor bedrijven die alleen maar winst willen maken, maar ook positieve verandering in de wereld willen bewerkstelligen. De creatie van meerwaarde is nu dus belangrijker dan ooit.

Ook wij proberen ons steentje bij te dragen. We willen niet alleen dat ons werk harde resultaten oplevert, maar óók bijdraagt aan een betere wereld. Bekijk hier hoe wij dat doen.

Driekwart van de consumenten vindt het belangrijk dat bedrijven een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij, het milieu en het welzijn van mensen. Simon Sinek bracht het al aan het licht in 2009: “People don’t buy what you do, they buy why you do it.” En dat geldt vandaag de dag nog steeds. Wat een ondernemer drijft, is hét vertrekpunt van een succesvolle onderneming. Als mensen zich kunnen identificeren met de visie van jouw bedrijf en deze op een overtuigende manier wordt gecommuniceerd, zijn ze sneller geneigd om voor jouw bedrijf te kiezen.

Betekenisvolle merken weten precies hoe ze hoofd en hart tegelijkertijd aanspreken. Ze zijn zich bewust van het feit dat emotie en routine de drijvende kracht zijn achter de aankoopbeslissingen van klanten. Daarom spelen deze merken in op emoties (hart), ratio (hoofd) en het onbewuste (routine). Ze zijn niet alleen maatschappelijk betrokken, maar óók eenvoudig te herkennen en te verkrijgen. Sterke merken vertellen bovendien een uniek verhaal met een geheel eigen why, how én what. Dat is de basis voor al je uitingen.

We sturen op een samenleving waarin maatschappelijke waarden een grotere rol spelen dan enkel commerciële belangen. Het vraagt dan ook om een heldere en transparante houding van bedrijven, waarbij ze doen wat ze beloven en hun reputatie actief bewaken en beheren.


Wendbaarheid is ‘hot’

De wereld verandert in een rap tempo en de gevolgen daarvan worden steeds ingrijpender. Dit betekent constant verbeteren en vernieuwen. Wil je je staande houden in deze turbulente wereld? Dan is wendbaarheid de sleutel tot succes.

De aandacht voor 'agile' bestaan al geruime tijd. Het is belangrijk om bewust te zijn van veranderende omstandigheden en daar slim op in te spelen. Voor blijvend succes is het wél nodig om deze aanpak op strategisch niveau door te voeren in de gehele organisatie. Daarbij gaat het om drie succesfactoren:

  • Voortdurende alertheid (‘strategic foresight‘): als bedrijf zie je tijdig belangrijke ontwikkelingen, trends, kansen en bedreigingen aankomen. Die vertaal je naar bruikbare inzichten, ideeën en voorstellen en deel je met de hele organisatie. Ook houd je rekening met verschillende toekomstscenario’s.
  • Strategische flexibiliteit en doortastendheid (‘rolling strategy‘): je past de strategie snel en goed aan op deze ontwikkelingen met het rollingstrategy-proces. Daarbij past het strategische team voortdurend de strategische agenda aan de veranderende situatie aan.
  • Operationele slagkracht: als organisatie voer je de nieuwe strategie succesvol uit met een snel en wendbaar team. Mensen, middelen en budgetten worden in meer of mindere mate snel en gemakkelijk verschoven over organisatieonderdelen, afdelingen en teams heen.

Met contentmarketing kun je héél goed inspelen op deze succesfactoren. Strategische houvast, maar met alle ruimte om op verandering in te kunnen spelen. Een strategisch fundament met een flexibele invulling.


Wil je als merk aan de slag met deze uitdagingen? En heb je daar hulp bij nodig? Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag vooruit.