5 contentmarketing trends voor 2022

  • Valerie den Ridder
  • 24 / 12 / 2021
Leestijd: 3 min

Het einde van 2021 nadert: hét moment om vooruit te blikken op het nieuwe jaar. De wereld van contentmarketing is voortdurend in ontwikkeling en daar spelen we graag op in. Want als je wil scoren bij je publiek, is het belangrijk om mee te gaan met de trends. Dus wat staat ons allemaal te wachten in het nieuwe jaar? Om jou alvast een klein voorproefje te geven, delen we in deze blog de middelen die het contentmarketing landschap in 2022 gaan bepalen.

1.    Audio wint razendsnel terrein

 We kunnen er niet meer omheen: audio wordt steeds belangrijker. We zagen het dit jaar al met de opkomst van Clubhouse, een app waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van live audio. Dit was een fijne ontwikkeling voor zowel bedrijven als consumenten. Voor bedrijven natuurlijk de uitgelezen kans om in direct contact te staan met de klant. Maar andersom ook: we willen graag het gesprek aangaan met een merk. Het maakt het nét wat persoonlijker. Door de pandemie hebben we meer dan ooit behoefte aan connectie en verbinding. We willen échte content zien en oprechte conversaties voeren. Daar sluit de opkomst van podcasts perfect bij aan. Uit recent onderzoek van NPO blijkt dat 10% van de Nederlanders wekelijks naar podcasts luistert. Daar kun je als organisatie natuurlijk wel wat mee. Het is een goed middel voor storytelling én kennisdeling. Als je een connectie met jouw publiek wil maken en ze wil voorzien van relevante content, dan zijn podcast een goede uitkomst. We onderzochten eerder al de randvoorwaarden voor een sterke inhoudelijke podcast. 

2.    Less is more: korte, maar krachtige video’s

We zien steeds meer korte, hapklare videocontent langskomen in het social medialandschap. Niet zo gek, want onze spanningsboog wordt steeds korter. We hebben simpelweg geen tijd of geduld meer om ellenlange video’s te bekijken. Het aanbod is daarbij ook giga! We worden dagelijks overspoeld met zeeën aan content. Dus is het de kunst om als bedrijf korte, maar krachtige content te maken. Dat brengt een uitdaging met zich mee: met beperkte tijd tóch je publiek meteen zien te boeien. Om in 2022 zichtbaar en relevant te blijven, is het belangrijk dat je meegaat in deze trend. Eerder waren short-form video’s alleen nog maar te zien op TikTok, maar al gauw sprongen ook Instagram Reels en YouTube Shorts mee op de kar. Volgens Hubspot leverde de short-form videotrend in 2021 op influencer-marketing na, de hoogste ROI op voor B2C-marketeers. Dat laat wel zien hoé relevant het voor jouw organisatie is.

Bekijk hieronder het voorbeeld van onze short video voor John West Twist:

Bekijk hieronder het voorbeeld van onze short video voor Mandemakers.

3.    Blijf niet achter en scoor met TikTok

Natuurlijk sluit TikTok volledig aan bij de short-form videocontent trend. We zagen in 2020 een opmars in het gebruik van TikTok, mede als gevolg van de lockdown. Sindsdien is het gebruik van Tiktok flink gestegen. Volgens Hootsuite had het platform in januari dit jaar 689 miljoen gebruikers. Dat is een toename van 45% in minder dan een jaar tijd! En wat het nóg interessanter maakt? Google Search Trends laat zien dat Tiktok de short-form video content van Instagram volledig domineert. Er is dus geen ontkomen meer aan. Veel bedrijven denken nog steeds dat de app alleen maar gebruikt wordt door dansende tieners, maar die tijd is nu toch echt voorbij. Zo heeft TikTok in 2020 en 2021 verschillende handige zakelijke tools geïntroduceerd, waaronder zakelijke profielen, advertenties en een marktplaats voor makers. Een voorbeeld van een bedrijf dat goed gebruik maakt van TikTok is My Jewellery. Zij plaatsen minimaal zes keer per week video’s op het platform. Dat loont: het aantal volgers staat momenteel op ruim 176.000.

4.    Chatbots ‘vermenselijken’ 

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat chatbots steeds belangrijker worden binnen organisaties. De innovaties nemen in een rap tempo toe en dus zal deze trend ook zeker een opmars maken in 2022. Chatbots worden nu nog vaak als koud en afstandelijk ervaren. Eigenlijk ontbreekt er een belangrijk, menselijk aspect: emotie. De consument van tegenwoordig is op zoek naar snellere én gepersonaliseerde diensten. Hier kun je als organisatie op inspelen door een adaptieve communicatiestijl in je bots te integreren. Op deze manier kan de chatbot rekening houden met verschillende persoonlijke factoren. Met machine learning kunnen chatbots getraind worden om emoties te herkennen. De chatbot kan op basis daarvan de uitgedrukte gevoelens van de klant bespreekbaar maken. Wanneer een bot informatie heeft over de klanten (door middel van adaptieve communicatie) en hun emoties, kan de chatbot veel beter inspelen op de wensen en behoeften van de klant. En zo voelen ze zich gehoord en begrepen!

5.    Influencer marketing is een blijvertje

Waar influencers voorheen vooral werden gezien als een ‘trend’ die wel weer zou overwaaien, worden ze nu beschouwd als een krachtig marketingwapen. Hubspot vroeg wereldwijde marketingprofessionals in welke trends ze willen investeren in 2022. Hieruit bleek dat 34 procent influencer marketing op de eerste plek zet. Boven mobiel webdesign en korte videomarketing. Influencers spelen nog steeds een hele belangrijke rol op social media en zijn dus cruciaal voor jouw contentmarketingstrategie. Veel merken leggen vooral de focus op samenwerkingen met de grootste, populairste influencers. Maar de opkomst van micro-influencers is ook zeker iets om in de gaten te houden. Zij hebben tussen de 5.000 en 50.000 volgers, vaak opererend in een niche en dus gericht op een specifieke doelgroep. Consumenten willen echte mensen zien waarmee ze zich kunnen identificeren. We hebben behoefte aan echtheid en oprechtheid. Wat blijkt? Micro-influencers hebben een hele trouwe achterban wat resulteert in meer engagement. Deze influencers weten goed wat hun volgers interesseert, zijn altijd betrokken en gaan het gesprek aan. Sissy-Boy maakt bijvoorbeeld goed gebruik van micro-influencers. Het merk is onder andere samenwerkingen aangegaan met Lynn van der Vorst, influencer op het gebied van ‘food’ en vintage-expert Bobbie Bodt – beiden in bezit van een trouwe groep volgers. Één ding is zeker: influencer marketing is een blijvertje!

Bekijk hieronder ons voorbeeld van een toffe samenwerking met Tulp Keukens en Froukje de Both.