Een pleister is te makkelijk: be their guiding light

  • Berry van Nes
  • 19 / 12 / 2019
Leestijd: 3 min

Een paar jaar terug was je al snel een geitenwollen sok of zweverig type. Maar vertel nu dat je een weekje in retraite gaat en iedereen hangt aan je lip. ‘Even niks’ is in. En dus zoeken we steeds vaker bewust de stilte op. Niet gek, als je ziet wat er non-stop langs ons heen raast aan, vooral digitale, informatie.

Wat dat te maken heeft met contentmarketing? Aardig wat.

Want als merk wil je alles behalve de zoveelste ‘schreeuwer’ zijn in deze dagelijkse vergaarbak aan input.

En dus maak je niet méér van hetzelfde. Maar maak je het verschil. Met content waar jouw publiek wél op zit te wachten. Om in alle rust, met full focus te kunnen consumeren. Niet als reactie op de zoveelste prikkel, maar vanuit een oprechte interesse en bewuste keuze: óók dat is verstilling.

Laat dat nu precies de essentie van ons vak zijn: kwaliteitsverhalen maken die gelezen, gezien en gehoord willen worden. Want what’s the point, om jouw succesverhalen door de strot van je publiek te duwen? Daar heeft niemand zin in, of tijd voor. We verdiepen ons dan ook in wat zij van jou zouden willen horen en zien. En niet andersom. Denken vanuit de vraag dus. In plaats vanuit het product. Dat is altijd de basis.

Met ‘de vraag’ doelen we dan voornamelijk op de behoeften. Klinkt misschien nog steeds wat vaag. Maar als je het jezelf nu eens afvraagt: waar heb ik écht behoefte aan? Is het dan niet zo, dat je meteen op zoek gaat naar wat er nog ontbreekt, frustreert of misschien zelfs een beetje pijn doet?

Precies dáár zit jouw uitdaging als merk: hoe kan jouw product of dienst helpen om die leegte op te vullen? De frustratie uit de weg te ruimen, de pijn te verzachten?

En dan niet met een snelle pleister op de kin, maar als ‘guiding light’. Die voorkomt dat je nóg een keer op je bek gaat.

Daarmee hebben we meteen een tweede contentmarketing-pijler te pakken. Want, en dat is soms even slikken voor de salestijgers, ons vak draait in de eerste plaats om ‘bonding’. ‘Buying’ komt daarna pas.

Als je jouw content op deze manier weet in te zetten, is het dé manier om een publiek aan je te binden. En dat gaat uiteindelijk wonderen doen voor jouw reputatie en verkoopcijfers. Met kop en schouders boven dat overprikkelende maaiveld uit dus. Want daar moeten we ons nu nog veel te vaak doorheen zien te ploeteren. Sterk verlangend naar een weekendje stilte in een Achterhoeks klooster.

Waarvan akte,

Berry

Benieuwd hoe wij dat doen, verhalen maken die verbinden?
Bijvoorbeeld door het publiek het topic te laten bepalen. Zoals in deze blog dat influencer Elsbeth Teeling maakte met diëtiste Brenda Funt. Beiden zijn als partners verbonden aan gr8 klant John West. Maar dat staat hier alles behalve centraal. Wat dan wel? De vraag ‘Wat zou jij aan een voedingsdeskundige willen vragen?’. Een verhaal van én voor het publiek, powered by John West.

Ook de mini-documentaire ‘Pushing dreams’ die we maakten voor Sanidirect, is een voorbeeld van een verbindend verhaal. Sanidirect is sponsor van de Nederlandse dames-wielerploeg, die in de video centraal staat. Dit sponsorschap én het mogelijk maken van de film zijn zó veelzeggend voor het merk, dat hier verder niet over gerept hoeft te worden. Sterker nog: dat zou de boel alleen maar afzwakken. Het resultaat is ‘gewoon’ een gaaf en inspirerend verhaal.