Groen, groener, groenst: communicatie over duurzaamheid, hoe pak je dat goed aan?

  • Valerie den Ridder
  • 19 / 01 / 2022
Leestijd: 3 min

Hoe groen, of nog niet-zo-groen, je op dit moment ook bent; groener ga je worden. De wereld vraagt inmiddels van iedereen een bijdrage om bewuster te produceren en consumeren. En die vraag wordt alleen maar groter. Niet groen? Dan is de kans groot dat je buitenspel wordt gezet. Schaak-mat, tot je beterschap belooft én dat ook laat zien. Doe je het niet vanuit je intrinsieke duurzame beweegredenen, dan in ieder geval voor de continuïteit van je organisatie. Yep: shit got real. En dus is het des te belangrijker om goed te communiceren over wat jij doet ‘aan groen’. 

Communiceren over je duurzame ambitie, missie of activiteiten luistert nogal nauw. Zeker als je nagaat dat zo’n 4 op de 10 consumenten claims als ‘maatschappelijk verantwoord’ of ‘duurzaam’ wantrouwt. Bovendien zijn we steeds slimmer en kritischer als het gaat om duurzaamheid: we know how to check the facts. Dus hoe graag je ook van de daken zou willen schreeuwen dat je begaan bent met het milieu en hierin écht je verantwoordelijkheid neemt: pak het doordacht en oprecht aan. Een misser is snel gemaakt!


Hoe groen denkt en doet Nederland?

  • 76% ziet klimaatverandering als een groot probleem voor de toekomst
  • Vooral hoogopgeleiden, jongeren, vrouwen en stedelingen maken zich zorgen
  • We gedragen ons steeds groener, maar er is nog altijd een gat tussen denken en doen.
  • Gemak en comfort spelen hier een grote rol. Hoe makkelijker het ons wordt gemaakt, hoe groener we ons gedragen.

Bron: CBS & rapport ‘Vijf tinten groener’, Motivaction

gr8 helpt steeds meer organisaties met hun communicatie over duurzaamheid. Van food tot tech. En van oer-Hollands tot global. We delen een aantal essentiële inzichten met je:


1. Doe het niet voor jezelf

Denk vooral na over ‘voor wie doe ik het eigenlijk’? En help de afnemers van jouw product of dienst om hun leven groener te maken, op een manier die bij hen past. Dat is iets heel anders dan vertellen hoe goed je je eigen initiatieven vindt: daar zit niemand op te wachten. Kortom: denk vanuit je publiek. Wat is voor hén belangrijk? Waar hebben ze behoefte aan - en hoe voorzie jij daarin? Dát is key in je communicatie.

Zo kwam Eneco met de Eneco Omschakelaar®: een passend advies over duurzaam slimmer, schoner en duurzamer leven, wat bij de woonsituatie én levensstijl van de klant past. De Omschakelaar houdt niet alleen rekening met de woning, maar ook met de interesse in duurzaamheid van de klant. Hierbij wordt vanuit de wensen en behoeften van de klant gedacht.


2. Houd het dichtbij en relevant 

In het verlengde hiervan: zorg voor een heel logische verbinding met de producten of diensten die de klant bij je afneemt. Zonnepanelen op het dak, een elektrisch wagenpark, zorgvuldige afvalverwerking... het zal allemaal wel. Tenzij het je core business is, is dit soort informatie gewoon niet relevant voor je product of dienst. Sterker nog: anno ‘22 zijn dit soort initiatieven randvoorwaardelijk. Zoek juist duurzame winst in je kernactiviteit. Dat maakt je veel relevanter voor je publiek en dus minder inwisselbaar.


3. Wees consequent en consistent

Duurzaamheid is allesbehalve een one day fly. Het raakt juist steeds steviger vervlochten met jouw core business, wat betekent dat je er op continue basis aandacht aan zal besteden. Met initiatieven, ideeën, samenwerkingen. En dus ook met: je communicatie. Het liefst werk je hierbij vanuit een communicatieconcept waarmee je echt waarde gaat opbouwen. Want de accenten binnen jouw duurzaamheids-programma zullen in de loop der tijd logischerwijs gaan verschuiven. En dan is het wel zo sterk dat alles optelt bij één overkoepelend verhaal dat een grote mileage heeft.

Een voorbeeld van een bedrijf dat dit goed doet is Heineken, met het ‘Brew a Better World-programma'. Gericht op het stimuleren van een positieve impact op het milieu, sociale duurzaamheid en een verantwoorde consumptie van alcohol. 


4. Maak het sympathiek en transparant

Jouw tone of voice is ontzettend belangrijk. Voorkom borstklopperij en ‘lege’ verhalen waarbij de bewijslast ontbreekt. Dat kan zomaar de suggestie van greenwashing opwekken. Maak het menselijk, sympathiek. En laat met échte initiatieven en oplossingen zien dat je concrete stappen zet. Om vervolgens ook eerlijk te zijn over de omvang en impact ervan.

Eén van de grootste Nederlandse stijgers in de lijst van de ‘Fashion Transparency Index’ is Zeeman, met een 13% hogere score dan in 2020 (van 25% naar 38% score). Het merk is transparant over iedere stap die in het productieproces van de Zeeman-kleding wordt gemaakt. Zo staat er in het label van je T-shirt nu geen ‘made in China’ meer, maar een link naar meer informatie over het desbetreffende productieland. Zo weet je altijd waar de producten vandaan komen en hoe de situatie daar is. 


5. Een standaardoplossing bestaat niet

Ondanks dat er veel voorbeelden zijn van communicatie over duurzaamheid, bestaat dé standaard aanpak niet. Elke case is anders, vraagt andere accenten, heeft een ander publiek.

Zo kiest Nespresso voor een ludieke insteek mét duidelijke call to action: het merk maakte - samen met een Zweeds fietsmerk - een recyclefiets van 300 gerecyclede Nespresso-cupjes en roept hiermee op tot het inleveren van je gebruikte cups. Een wat serieuzer geladen voorbeeld is Green Friday, waar Dille & Kamille in 2018 mee startte, als reactie op Black Friday. Op deze dag vraagt de winkelketen juist extra aandacht voor de natuur met inspirerende blogs en tips - in plaats van commerciële acties en advertenties. 

Wat jouw aanpak ook is: besteed er zorgvuldig aandacht aan en doe wat bij je past!

Bij gr8 agency houden we ons bezig met storytelling. Oprechte verhalen maken die het juiste beeld en gevoel oproepen bij het publiek. Dat is iets heel anders dan adverteren. En juist omdat duurzaamheid een inhoudelijke benadering vraagt, zijn we voor veel van onze klanten actief met communicatieplannen en content op dit vlak. Dat doen we bijvoorbeeld ook samen met Oswin van den Boer die op foodgebied een duidelijke mening én ervaring heeft. Samen de wereld een beetje beter maken. Wij geloven erin dat het kan. Jij ook? Bel ons gerust als wij je kunnen helpen met jouw groene uitdaging.