Je marketing-onderbuikgevoel is gevaarlijk

  • Amy van der Plas
  • 23 / 10 / 2019
Leestijd: 4 min

Je marketing-onderbuikgevoel is gevaarlijk. Ja, je leest het goed. Het kan je namelijk compleet op het verkeerde spoor zetten. Zo hoeft de voorspelling hoe je doelgroep reageert op een bepaalde boodschap helemaal niet juist te zijn. Zelfs al ken je je doelgroep nog zo goed. Je huidige content-aanpak kan prima werken, maar heb je al eens onderzocht of het nóg beter kan door dingen te testen waarvan je dénkt dat het niet werkt? Klinkt dat tegenstrijdig? Welkom in de wondere wereld van experiment marketing!

Meer wegen leiden naar Rome

Hoewel je met je huidige contentstrategie misschien al goed bent vertrokken, leiden er meer wegen naar Rome. Om de efficiëntste weg te ontdekken kan het handig zijn om meerdere routes te testen. Experiment Marketing is - kort uitgelegd -  op kleinschalige basis insights verzamelen die je op grotere schaal kunt inzetten om meer impact te genereren. Het stelt je in staat om o.a. doelgroepen te tweaken, boodschappen te testen, de tone of voice te bepalen, platformkeuzes bij te stellen etc. Stuk voor stuk spelen deze variabelen namelijk een belangrijke rol in de impact van je content. Tijd om ze in je eigen voordeel op elkaar af te stemmen door te experimenteren / testen.

Neem van ons aan: je hebt aannames

Wil je beginnen met Experiment Marketing moet je jezelf "betrappen" op elke aanname die je doet. En dat is knap irritant, want ineens is niets wat het lijkt. Ga je er bijvoorbeeld vanuit dat je doelgroep niet bevattelijk is voor boodschap x, dan maak je een aanname. Maar het gaat nog veel verder dan dat. Je neemt aan dat de timing van je barbecue-postje op Facebook het beste werkt tijdens hete dagen. Je neemt aan dat je Nederlandse content (met lichte aanpassingen) ook voor Vlaanderen geschikt is. Je neemt aan dat door een hogere frequentie/herhaling de boodschap beter beklijft. Je neemt aan dat je nieuwsbrief niet enkel informatief mag zijn. Je neemt aan dat je logo op elke visual moet staan etc. Ga maar eens na hoeveel aannames je maakt op een dag. Niet normaal, toch? Het goede nieuws is: elke aanname kan worden getest. Dat is dan de variabele van het experiment.

Een steekproef in de échte wereld

Het leuke van Experiment Marketing is dat het niet in een "klinische" omgeving wordt getest. Het is je doelgroep: de consument of je zakenrelatie die je van (in)directe feedback voorziet. Met andere woorden is Experiment Marketing een steekproef in de échte wereld. Door kleinschalig te testen kun je met meer zekerheid voorspellen wat de verandering van 1 specifieke variabele teweeg brengt bij je doelgroep op grote schaal. En dat is handig om grote successen te boeken óf om bepaalde richtingen definitief uit te kunnen sluiten.

Kortom: Experiment Marketing geeft je inzichten die je nodig hebt voor meer impact. Wil dat zeggen dat we álle variabelen of aannames moeten testen om die impact te verkrijgen? Theoretisch gezien wel, maar praktisch gezien absoluut niet. Dan maak je het onnodig complex, kostbaar en tijdsintensief. Vaak kan vóór een belangrijke lancering, campagne, transitie-fase of overgang het verschil worden gemaakt met Experiment Marketing. Daarnaast werkt Experiment Marketing (voor mij, althans) als een soort denk-reflex. Het zet vaker vraagtekens bij de gebaande paden, je marketing-denkpatroon of -onderbuikgevoel. Niets mis met een extra kritische blik!