Social media management

Bepaalt je smartwatch jouw zorgpremie?

  • Koen Boer
  • 27 / 03 / 2023
Leestijd: 4 min

Tegenwoordig zijn we meer ‘connected’ dan ooit tevoren. We hebben allemaal een mobiele telefoon op zak, onze huizen zijn slimmer dan ooit en we kleden ons steeds vaker in de nieuwste gadgets. Deze apparaten delen allemaal informatie met de fabrikant en het internet, om de gebruiksvriendelijkheid zo hoog mogelijk te maken. Maar weten we eigenlijk wel wat er allemaal met deze data gebeurt?

Neem bijvoorbeeld het gebruik van een smartwatch of een fitbit. Deze apparaten verzamelen de hele dag door informatie om jou een zo goed mogelijk beeld van je gezondheid te geven. Hiervoor meet een smartwatch je stappen, hartslag, slaapgegevens en soms zelfs je zuurstofgehalte. Zo weet jij precies of je te weinig, precies genoeg of misschien wel teveel hebt gedaan op een dag. Maar wat gebeurt er met al deze data die de smartwatch heeft opgeslagen? Deze data kan bijvoorbeeld in handen komen van ‘derden’. Zij kunnen vervolgens gebruikersprofielen creëren of zorgen dat jij relevante advertenties te zien krijgt. Bijvoorbeeld: slaappillen wanneer jij al een aantal dagen slecht slaapt. Wanneer de verzamelde informatie bij bijvoorbeeld een verzekeraar terecht komt, zou dit ook gebruikt kunnen worden om jouw verzekeringspremie te beïnvloeden. Ben je topfit? Dan betaal je de laagste prijs. Zien we enkele gezondheidsrisico’s? Dan wordt de prijs voor jou hoger! Op dat moment is die informatie ineens heel persoonlijk en super belangrijk geworden.

Online privacy wordt steeds belangrijker

Onze online privacy wordt steeds belangrijker, omdat we steeds meer delen met het internet. Gelukkig wordt de regelgeving omtrent deze informatie steeds beter en zijn ook tech-giganten zich bewust van de functie die zij hierin bekleden. 

Zo heeft Google zijn zinnen volledig gezet op de eigen ‘Privacy Sandbox’. Hierbij worden alle gegevens niet meer gedeeld met derden. De Privacy Sandbox verzamelt nog steeds de gegevens, maar deze worden door Google gebundeld en uitgegeven als ‘advertentie persona’s’. Op deze manier blijft het mogelijk voor adverteerders om op bepaalde typen mensen en hun interesses te targeten, zonder dat zij in het bezit zijn van alle data. Google blijft echter wel in het bezit van deze informatie, waardoor zij een soort  advertentie-monopolie voor zichzelf creëert.

Apple heeft soortgelijke maatregelen genomen. Het zogeheten App Tracking Transparency (ATT) zorgt ervoor dat iedere app-ontwikkelaar toestemming moet vragen om de gegevens van gebruikers te mogen volgen over verschillende apps en websites. Geeft de gebruiker geen toestemming? Dan kan de app-ontwikkelaar geen profiel creëren op basis van andere interesses en demografie. Hierdoor is de gebruiker dus volledig in controle over zijn of haar eigen data. 

Marketing en privacy

De Privacy Sandbox en App Tracking Transparency hebben belangrijke gevolgen voor merken, marketeers en adverteerders. De ontwikkelingen zorgen er namelijk voor dat doelgroepen niet meer op dezelfde manier bereikt kunnen worden. Het wordt moeilijker om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen en te gebruiken voor marketing. Campagnes zullen nu gericht moeten worden op meer algemene doelgroepsegmenten, waardoor de targeting minder nauwkeurig wordt.

Content is key

Om toch het gewenste resultaat te behalen en het juiste publiek met jouw boodschap te bereiken, zal er extra geïnvesteerd moeten worden in het maken van creatieve en relevante content. Welk verhaal wil je vertellen en wat is de relevantie voor degene die advertentie te zien krijgt? Trek de aandacht van jouw (potentiële) publiek en zorg ervoor dat de boodschap direct duidelijk is! Daarnaast wordt het ook steeds belangrijker om zélf relevante data te verzamelen. Door de veranderingen binnen online marketing worden bijvoorbeeld e-mailmarketing en influencer-marketing ook steeds relevanter. Zorg met sterke content voor voldoende verkeer naar een eigen website of platform en verzamel hier zelf informatie over de doelgroep. Op dat moment ben jij de ‘first-party data owner’ en beschik je over de belangrijke connectie met jouw publiek.


Benieuwd naar hoe wij jou hierbij kunnen helpen? Stuur vrijblijvend een e-mail naar hello@gr8.eu of kom langs voor een kop koffie!