Social media management

Hoe zit het nou echt met de privacy van TikTok?

  • Angelique Fijneman
  • 13 / 08 / 2020
Leestijd: 5 min

TikTok - jeweetwel, het platform van de korte filmpjes met gekke dansjes en challenges voor jongeren tussen 10 en 19 - wordt ook steeds interessanter voor bedrijven. Het is, in vergelijking met andere social kanalen, makkelijker om viraal te gaan en er komen steeds meer mogelijkheden om te adverteren. Helemaal als jouw bedrijf een jongere doelgroep wil bereiken, kan het een goede toevoeging voor je social media strategie zijn. Maar het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn. TikTok kwam de afgelopen tijd regelmatig negatief in het nieuws over hun privacy policies. Is het wel zo verstandig om TikTok voor marketingdoeleinden in te zetten? Want wat doen ze eigenlijk met alle data van de gebruikers die ze verzamelen? We praten je even bij.

Data & privacy

TikTok verzamelt data om een goed profiel van de gebruikers te kunnen schetsen. Ze willen weten welke video’s een gebruiker leuk vindt, zodat ze relevante video’s kunnen tonen. Om hierachter te komen, verzamelen ze zoveel mogelijk gegevens. Zo slaan ze bijvoorbeeld elke 30 seconden de locatie van gebruikers op en installeren ze browser trackers om internetactiviteiten te volgen. Zo zijn ze dus continu op de hoogte waar hun gebruikers zijn en wat ze online doen. 

Zodra je als gebruiker een account aanmaakt, moeten alle functies unlocked worden. Hierdoor word je verplicht om gepersonaliseerde advertenties te accepteren en staat je profiel automatisch op openbaar. Veel jongeren denken er niet bij na om dit aan te passen, omdat ze zich simpelweg niet bewust zijn van hun privacy, echter heeft dit op TikTok best wat gevolgen. Want naast dat alle video’s van openbare profielen voor iedereen zichtbaar zijn, kunnen ze ook door Jan en alleman gedownload worden. Hoewel je de privacyinstellingen kunt aanpassen, worden de opties om je privacy te beschermen zelfs daar nog gelimiteerd en verzamelt TikTok data zonder dat je hier iets in kan wijzigen.

Wie gebruikt jouw gegevens?

Naast dat zij zelf deze informatie gebruiken, kan het natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruikt worden. En dat is precies waar de schoen wringt. TikTok is eigendom van ByteDance. Omdat dit een Chinees technologiebedrijf is, kunnen zij verplicht gesteld worden door de Chinese overheid om al hun data te delen. Zo krijgt een heel land alle gebruikersgegevens ter beschikking. Wat ze daarmee precies kunnen is nog wel de vraag, maar echt een prettig gevoel geeft dat niet. En dat maakt TikTok ook anders (lees: risicovoller) dan andere social media kanalen, die natuurlijk ook vaker onder vuur liggen als het gaat om privacy. 

Om deze reden wordt TikTok in steeds meer landen verboden, met de VS als grote voorbeeld. In Nederland is het nog niet zo ver, maar het zet je wel aan het denken. Zet jij TikTok in voor jouw bedrijf nu je deze informatie hebt? Wij zijn benieuwd!