Wat is de stem van jouw merk?

  • Valerie den Ridder
  • 16 / 04 / 2024
Leestijd: 3 min

Een sterk merk bouwen vraagt om een lange adem, en draait om ‘verbinding maken’. Het is niet alleen belangrijk wát je tegen je publiek zegt, maar vooral ook: hoe je het zegt. Net zoals in een persoonlijk gesprek, kan de toon waarop je communiceert een wereld van verschil maken in hoe jouw publiek je ontvangt. Deze subtiele, maar o zo belangrijke nuance staat bekend als de 'tone of voice' van je merk. Het vastleggen hiervan is een must! Waarom? Dat leggen we in dit blog uit. 

Tone of voice? Leg nog eens uit

Jouw ‘tone of voice’ is een belangrijk onderdeel van hoe je overkomt als merk, persoon of organisatie. Het is de toon, de cadans, de persoonlijkheid die doorklinkt in al je communicatie. Het is het verschil tussen een saaie monoloog en een boeiend gesprek. Het is het vermogen om jezelf te laten horen te midden van het rumoer van de massa. Jouw eigen stem dient als leidraad voor ál je communicatieve uitingen. Van je social posts tot je e-mailhandtekening. En van je website tot die persoonlijke kerstgroet.

Het gaat erom hoe je iets zegt

Je stem telt voor bijna veertig procent (!) mee in hoe anderen je zien. Dat blijkt uit de 7/38/55 regel van Albert Mehrabian. Het gaat niet alleen om wát je zegt, maar vooral ook om hóe je het zegt. Hoewel de focus vaak ligt op de inhoud van wat we zeggen, vertelt je stem eigenlijk veel meer over jou dan je zou denken. Het is simpel: je toon zet de toon! Het kan mensen laten lachen of ontroeren. De woorden die je kiest zijn belangrijk, maar de manier waarop je ze uitspreekt, maakt echt het verschil. Dus, natuurlijk, let op wát je zegt, maar vergeet niet: hoe je het zegt, bepaalt voor een groot deel of je boodschap goed terechtkomt.


“Het gaat er niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt”


Waarom is je eigen tone of voice zo belangrijk?

Een goede tone of voice geeft je merk een menselijk karakter en zorgt er dus voor dat mensen zich met jouw merk kunnen identificeren. Wanneer je een consistente tone of voice hanteert, creëer je een herkenbare klank die als een vertrouwd deuntje in de oren van je klanten blijft hangen.

Het helpt je om consistent te blijven. Met een consistent geluid ben je herkenbaar voor je doelgroep. Door een consequente en eenduidige manier van communiceren te gebruiken, creëer je vertrouwen en zorg je ervoor dat je merk blijft hangen bij je doelgroep. Met een consistente manier van spreken versterk je de merkpersoonlijkheid. Het maakt je merk menselijker en zorgt voor een emotionele connectie met je doelgroep.

Bol is hét voorbeeld van een merk met een sterke, consistente tone of voice. Hun 'social' benadering voelt aan als die van een goede vriend, waardoor ze echt deel uitmaken van het leven van hun doelgroep. Met humor, actualiteit en alledaagse situaties maken ze hun webwinkel toegankelijk en menselijk. Door deze tone of voice consequent te gebruiken, bouwen ze ook aan de betrouwbaarheid van het merk.

Een herkenbare 'stem' gebruiken geeft de klant het gevoel dat ze niet zomaar met een bedrijf te maken hebben, maar met een persoon. Door te communiceren alsof je met een goede vriend praat, wordt de drempel lager en de communicatie vlotter. Zo wordt jouw merk tastbaar en ontstaat er een gevoel van betrouwbaarheid. Consistentie is hierbij cruciaal. Het vermengen van wollig en hip taalgebruik of afwisselen tussen formeel en informeel kan verwarrend zijn voor je publiek. Het maakt de vraag wie je eigenlijk bent alleen maar groter.

Een voorbeeld uit de praktijk: Voor opdrachtgever Carlton Oasis ontwikkelden we een eigen ‘tone of voice’, dat het fundament zou vormen voor alle website- en campagneteksten die we vervolgens ook schreven voor hen.

Dus vind de stem van jouw merk…

Maar hoe vind je die unieke stem die jouw merk onderscheidt van de rest? Dat begint allemaal bij de basis: de essentie van je merk en de waarden die het vertegenwoordigt. Een speelse, jolige toon past bijvoorbeeld heel goed bij een merk dat zich richt op een jonge en avontuurlijke doelgroep. Maar wil je als merk vertrouwen en geloofwaardigheid uitstralen? Dan is een formele benadering juist meer geschikt.

…En leg ‘m vast!

Door je stem vervolgens vast te leggen in richtlijnen, creëer je een kompas voor al je communicatieve uitingen dat je helpt om consistent en authentiek te blijven, ongeacht de situatie. Hierin kun je bijvoorbeeld vastleggen:

  • Welke woorden je wel of juist niet gebruikt
  • Wel of geen moeilijke woorden
  • Lengte van de zinnen
  • Actief of passief taalgebruik
  • Aanspreken met jij/je of u
  • Wel of geen humor verwerken

Dus, wat is de stem van jouw merk? Om dit te bepalen is het belangrijk om je als merk te verdiepen in wie je bent, wat je merkwaarden zijn en wie je doelgroep is. Dan pas kan je de juiste stem van je merk vinden. 

Wij zijn er om je te helpen! We komen graag tot de kern van jouw merkpersoonlijkheid én vinden daarbij de juiste stem die past. Neem hier contact met ons op, en ontdek samen met ons de stem van jouw merk.