John West pakt marktleiderschap met social media marketing

Als lead agency van John West, producent van visconserven, kregen we twee mooie uitdagingen op ons bord: het merk laden tot preferred brand in het schap én het imago van vis in blik flink oppoetsen. Contentmarketing is dan ook the way to go als het gaat over publieke beeldvorming en het binden van publieksgroepen aan je merk (brand preference). Voor de John West case zetten we hierbij - onder andere - vól in op de meest gerichte en interactieve manier om je publiek te binden, boeien en activeren: social media marketing.

Think | de strategie

De visconserven-categorie heeft te kampen met hardnekkige vooroordelen: vis uit blik zou niet lekker, vers of gezond zijn en je kunt er nauwelijks mee variëren. We zullen je de theorie besparen, maar neem van ons aan: John West bewijst in alles het tegendeel. Met de inzet van Facebook en Instagram willen we de publieksgroepen van John West meenemen in deze ‘bewijslast’. Niet uit naam van de categorie, maar écht vanuit het merk zelf. We bedachten een social strategie met een focus op bereik en betrokkenheid, waarmee we, deels paid – deels organisch, iedere publieksgroep voorzien van inspirerende, geloofwaardige content.

Create | de content

Hiervoor slaan we de handen ineen met verschillende partners: sportchef Erik te Velthuis, voedingsdeskundige Brenda Frunt, influencer Elsbeth Teeling (Club van Relaxte Moeders) en Keet, dochter van Elsbeth en Europees skate-kampioen onder de 15 jaar. Samen (!) met deze partners verpakken we het merkverhaal in meerdere key messages en storylines, passend bij de verschillende publieksgroepen en natuurlijk gebaseerd op de retailkalender van John West.

Op basis van één draaidag met Erik en diverse draaidagen met Elsbeth en Keet, maken én plannen we (aan de hand van een overzichtelijk jaarplan) multi-channel social content voor een heel jaar: gezonde recepten, slimme tips & tricks en inspirerende video’s en blogs. Geloofwaardige content waar de publieksgroepen écht iets aan hebben en waarin we ook de interactie opzochten. Zo positioneerden we John West als de deskundige maar sympathieke ‘food-partner in crime’.

Receptvideo met Erik te Velthuis - Tostitonijn met avocado

Publish | de resultaten

Dankzij de slimme multi-channel social strategie, met verschillende partners en storylines, wisten we de publieksgroepen van John West te raken waar het moest. De content is voor élke groep relevant, ‘eigen’ en geloofwaardig. De strategie heeft bewezen bijgedragen aan het verbeteren van het imago van vis in blik, maar óók aan het top of mind maken van John West. En met succes: in 2020 mocht John West zich wederom marktleider noemen in het visconserven-schap!

De cijfers spreken voor zich. Zo bereikten we in 2020 (tot nu toe!) meer dan 9 miljoen keer de doelgroep en zorgde de content voor 17% meer interactie in vergelijking met voorgaande jaren. Zelfs met paid content behaalden we tot wel 17% post engagement (lees: 17% van de mensen die de content ziet, doet er ook iets mee - van een click tot een share). Daarnaast zagen we ook spontane user generated vis inspiratie recepten verschijnen op Instagram en Facebook. Kortom: kat in het bakk...eh, vis in het blikkie!

Naast social media zetten we voor de contentmarketing plannen van John West ook andere kanalen in, zoals print en e-mailmarketing. Meer lezen? Dan kan hier.