5 creatieve toepassingen voor een online magazine

  • Valerie den Ridder
  • 02 / 02 / 2023
Leestijd: 3 min

Online magazines zijn heel divers én inzetbaar voor meerdere doeleinden - van inspiratie tot employer branding. Met een online magazine bouw je aan je thought leadership, merkvoorkeur en betrokkenheid. Kortom: een ontzettend waardevol instrument in jouw mediamix. Maar hoe zet je zo’n online magazine precies in als organisatie? Wij geven je 5 voorbeelden. 

De voordelen van een online magazine op een rijtje

  • 1 op 1 in contact met jouw publieksgroepen.
  • 24/7 beschikbaar én dus altijd binnen handbereik van jouw lezers.
  • Meten = weten: eenvoudig het gebruik van de lezer meten, zodat je kunt optimaliseren waar nodig.
  • Interactief en dynamisch: door animatie, film en geluid komt de inhoud écht tot leven.
  • Altijd up to date: je kunt de inhoud altijd aanpassen naar de actualiteit.
  • Responsive design: op ieder apparaat lekker leesbaar.

1. Employer branding

Je kunt een online magazine inzetten voor employer branding. Oftewel: medewerkersbetrokkenheid. Met een slim bijpassend trafficplan breng je jouw organisatie onder de aandacht bij de juiste kandidaten. Het magazine dat we maakten voor Kühne + Heitz, een gevestigde naam in de internationale Food Trading, is hier een mooi voorbeeld van. De vraag die hierbij centraal stond: hoe kan Kühne + Heitz meer nieuw talent (traders) aantrekken en werken aan haar employer brand? Zij gebruiken het magazine als een content hub: een homebase vol toffe verhalen waar alle traffic vanuit andere kanalen (bijv. LinkedIn) naartoe wordt gestuurd. Het ‘food trading careers’ magazine geeft gevoel bij het merk Kühne + Heitz, de cultuur en het belangrijkste van al: de mensen. Het magazine bestaat uit een mix van het merk en de organisatie, het werk en de mensen daarachter.

2. Online inspiratiemagazine

Online magazines zijn niet alleen een uitstekend instrument om je doelgroep te informeren, maar óók om te inspireren. Samen met Montèl maakten we een online trendgids met de nieuwste woontrends. Bedoeld om inspiratie te bieden aan zich nog oriënterende interieur-shoppers. Het magazine laat de nieuwste kleuren, stijlen, vormen en prints zien – en legt uit hoe je deze toepast in je eigen interieur. Er zijn ook linkjes naar producten toegevoegd, zodat klanten direct kunnen shoppen.

3. Online reisbrochure

Met een online reisbrochure breng je reizen en bestemmingen tot leven: dankzij de rijke animaties en achtergrondvideo’s neem je jouw lezers echt even mee op reis. Het online magazine dat we maakten voor de Carlton Hotel Collection is hier een mooi voorbeeld van. Het doel: de 55+ markt ‘warm maken’ voor een verblijf in één van de hotels. De focus ligt op het type beleving waar iemand naar op zoek is: een stad verkennen, culinair genieten, actief bezig zijn, de natuur in of juist even he-le-maal niks en lekker relaxen. Beleving gekozen? Dan komen de bestemmingen pas aan bod: welk hotel past bij jouw wensen en wat zijn de must-do’s in de omgeving? Liever direct boeken? Dat kan natuurlijk ook!

4. Interne communicatie

Goede interne communicatie is een belangrijk onderdeel van iedere organisatie. Het zorgt voor meer productiviteit op de werkvloer, omdat medewerkers zich meer betrokken voelen. Nu we meer thuiswerken, is de uitdaging groter om medewerkers bij je organisatie te betrekken. Het inzetten van de juiste middelen is dan cruciaal. Met een online magazine bind je medewerkers aan het bedrijf zelf én elkaar. Voor Bostik Global ontwikkelden we een internationaal online magazine voor de medewerkers all over the world. Het online magazine moet meer onderlinge betrokkenheid gaan creëren bij de medewerkers uit de verschillende landen en afdelingen. In het magazine vinden zij verhalen over de mensen, projecten, ontwikkelingen en innovaties.

5. Interactieve nieuwsbrief

Bij de meeste consumenten wordt de mailbox overspoeld met commerciële nieuwsbrieven. Hoe val je hiertussen op? Natuurlijk staat het maken van relevante content altijd op één. Zorg voor écht goede artikelen, waar de lezer ook écht wat aan heeft. Maar zorg er zeker ook voor dat jouw mailing goed smoelt en user-friendly is. Een interactief magazine leent zich hier perfect voor, zo ontdekte ook John West. Met het John West e-news magazine houdt het merk haar retailercontacten op de hoogte van alles wat er speelt: productintroducties, belangrijke veranderingen én hoogtepunten van het jaar. Doel van het e-news: informeren, enthousiasmeren en inspireren.

Wil je aan de slag met een online magazine? We denken graag met je mee. Stuur gerust een mailtje naar hello@gr8.eu of bel ons op 076 20 59 444.