Content- en merkstrategie

Zodra de wereld weer opengaat dan…

  • Berry van Nes
  • 02 / 02 / 2023
Leestijd: 6 min

Eens gaat de wereld weer open. Dan speelt Corona niet meer de rol in ons leven die het nu speelt. Maar ondertussen zitten we er nog middenin. Met alle uitdagingen en onzekerheden die daarbij horen. Hoe zet je je communicatie dan zo effectief mogelijk in? Hoe houd je je team scherp en gemotiveerd met goede plannen en effectieve instrumenten? Deze 9 tips helpen je om, met contentmarketing, je business en merk tijdens Corona zo gezond mogelijk te houden. En jezelf voor te bereiden op een succesvol offensief zodra de wereld weer opengaat.


1. Breng marketing en sales samen

Never waste a good crisis. Een crisis is tenslotte het ideale moment om te veranderen. Om alles ‘wat we al jaren zo deden’ ter discussie te stellen. Gebruik deze periode om sales en marketing naar elkaar toe te laten groeien. En meer gebruik te laten maken van elkaars kennis en inzichten. Met elkaar werken in plaats van naast elkaar. Het resultaat: een sterker team, een gezamenlijke missie en beter resultaat. Om 100% zeker te zijn van succes, organiseer je extern gestuurde workshops (vreemde ogen dwingen nu eenmaal). Bijvoorbeeld om meer inzichten te krijgen in het koopproces. Of om gezamenlijk de klantreis in beeld te brengen, waarbij je onderzoekt hoe je daar samen beter op in kunt spelen. Wij hebben een aantal succesvolle workshops voor je op de plank liggen, bijvoorbeeld deze. Daarna zorg je voor een vast meeting-schema (bijvoorbeeld maandelijks) zodat de samenwerking beklijft.


2. In een tijd van onzekerheid is een sterk merk een belangrijk houvast

Als alles onzeker is, zijn merken die zekerheid bieden spekkoper. Zij geven vertrouwen, houvast en toekomst. En weten daarmee meer mensen te binden aan hun merk dan minder sterk geprofileerde merken. Dus ga aan de slag met je merk. Heb jij scherp wat en wie je bent voor je publiek? Liggen je merkwaarden en merkverhaal goed vast? ‘Leeft’ de hele organisatie het merk op dezelfde (en goede) manier? Gebruik bijvoorbeeld archetypes om je karakter te definiëren. En laat een superstrakke en inspirerende brandstory schrijven, die richting geeft aan wat je communiceert en hoe je dat doet. Zo krijg je meer consistentie in je marketingcommunicatie. Het maakt je herkenbaar en vertrouwd voor je publieksgroepen.


3. Aandacht voor je publiek

Inspelen op persoonlijke motieven van je publiek is geen luxe maar noodzaak als je wil bouwen aan een hechte band met je publiek. Niemand wil meer gezien worden als onderdeel van de massa. Wél als zelfstandig individu met eigen waarden en behoeften. Maar wie is ontvankelijk voor welke boodschap? Wat wil jouw publiek van jouw horen en zien? Entertainen, informeren, inspireren, zekerheid bieden, bevestiging geven: er zijn talloze manieren om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van je publiek. Maar welke zijn voor jou en jouw publiek nu het meest relevant? Stel een werkgroep samen binnen je organisatie om de publieksgroepen en bijbehorende inzichten in kaart te brengen. En kijk dan ook naar de verschillen tijdens en na Corona. Wij hebben hiervoor een aantal doelgerichte workshops beschikbaar. Onder andere deze.


4. Laat van je horen

Als je straks uit de startblokken wil schieten moet je nu bouwen aan je breinpositie bij je publiek.

Voor sectoren waar de verkoop is ingezakt (bijvoorbeeld omdat de deuren moesten sluiten) is het belangrijk om in beeld te blijven. Ga nu aan de slag met het ‘bonden’ met je publiek, zodat je straks op pole position staat.

Voor sectoren die zich aan de gelukkige kant van de medaille bevinden (en in deze tijden juist een groter koperspubliek vergaren) is het zaak deze kopers ook vast te houden ná Corona. Maak verbinding en bouw aan jullie relatie. Dat kun je ook uitstekend doen met contentmarketing.

Kortom, hoe je er ook voor staat, laat van jezelf horen! Het brein van je publiek staat echt niet uit. Doe het wel vanuit een goed doordacht en concreet plan.


5. Snel manoeuvreren

Leg grote media-bestedingen niet te ver vooruit vast. Wees flexibel. Snel inspelen op actuele ontwikkelingen is nu belangrijker dan ooit. Het budget dat je nu inzet, ga je daarom zo gericht mogelijk inzetten. Geen waste, maximaal (en meetbaar!) resultaat.


6. ‘Persoonlijke’ kanalen

Kies kanalen waar je een directe relatie kunt opbouwen met je publiek. Aandacht, vertrouwen, inlevingsvermogen zijn de begrippen waar het – zeker nu - om gaat. Ga dan ook voor persoonlijke interactie, via bijvoorbeeld e-mailmarketing en social media. Hier kun je uitstekend inspelen op (maar ook vragen naar) ‘persoonlijke’ wensen en behoeften. Vraagt geen fors media-budget, alleen tijd. En juist dat is nu een ontzettend goede investering.


7. Tijd voor verdieping en geloofwaardigheid

Deze crisis verandert veel. Ook media-consumptie ziet er ineens heel anders uit. Wij zien steeds meer vraag (vanuit het publiek) naar relevante ‘slow consuming’ content. Als je goed weet in te spelen op de behoeftes van je publiek, en dus de content maakt waar zij naar verlangen, kun je hen verleiden de tijd te nemen om zich te verdiepen in jouw verhaal. Of je nu een spannende documentaire maakt of een inspirerend online magazine. Met de juiste content raak je het hoofd en hart van je publiek.


8. Verras, inspireer, motiveer

Waar was jij toen alles er somber uitzag? Breng positiviteit in de wereld. In je gedrag, in je content, in je taal. Merken die nu het hart van het publiek weten te veroveren met een opwekkend, energiek en positief geluid, zijn de winnaars van morgen.

9. Start vandaag

Er is geen tijd te verliezen als je die voorsprong wil pakken.

Uiteraard zijn wij je graag van dienst om je te helpen bij het klaarstomen van jouw organisatie. De koffie staat altijd klaar. Want hoe je het ook went of keert; eens gaat de wereld weer open!