Hoe creëer je goede content met storytelling?

  • Valerie den Ridder
  • 03 / 10 / 2023
Leestijd: 8 min

Als marketeer wil je een verhaal vertellen. Een verhaal dat mensen raakt, inspireert en in beweging zet - dat is waar storytelling om draait. Dit verhaal breng je tot leven met content, de essentiële bouwstenen van jouw verhaal. De juiste content, slim ingezet via diverse kanalen en in de meest doeltreffende vorm, om je boodschap te delen met jouw publieksgroepen. Goede content verbindt jouw merkverhaal met de behoeften en verlangens van je publieksgroepen. Maar wat is dan ‘goede content’? En misschien nog wel belangrijker: wáár begin je? Wij nemen je mee in onze aanpak.

Contentbouwstenen

Bij gr8 geloven we in de kracht van storytelling ‘through’ content. Contentbouwstenen vormen de elementen waarmee we jouw verhaal naar buiten brengen. Of het nu gaat om pakkende blogs, boeiende video's of inspirerende social media posts, we gebruiken verschillende kanalen en vormen om jouw boodschap strategisch te delen met de juiste publieksgroepen.

Het begint áltijd bij een doelstelling

Zomaar content creëren is als met hagel schieten - het mist richting en doel. Het is essentieel om te weten waarom je iets maakt en welke resultaten je wilt behalen. Goede content dient jouw specifieke doelen: meetbare doelen die bijdragen aan jouw marketingresultaat. Of het nu gaat om het genereren van meer leads, vergroten van naamsbekendheid, of het verkrijgen van ‘thought leadership’ - samen onderzoeken we wat de belangrijkste doelstellingen zijn voor jouw organisatie. Wanneer je weet waarover en waarom je bepaalde content wil creëren, verleggen we de focus naar wie je wil bereiken.

Publieksgroepen: segmenteren & relevant zijn

Eerder schreven we al een blog over publieksdenken. Daarin leggen we uit hoe belangrijk het is om vanuit je publieksgroepen te denken, maar vooral ook: hoe je het goed aanpakt. Terwijl veel organisaties content vanuit hun eigen perspectief creëren, draaien wij het om. Wat willen jouw publieksgroepen nu écht horen? Je kan nog zoveel willen vertellen, maar als je doelgroep er niet op zit te wachten, boek je er nooit resultaten mee. Wij zorgen ervoor dat jouw content nauwkeurig is afgestemd op je doelgroep door middel van segmentatie. Hierbij kijken we niet alleen naar basiskenmerken zoals leeftijd, geslacht, locatie en besteedbaar inkomen, maar juist óók naar leefstijl en mindset.

Iedere publieksgroep heeft unieke behoeften – en wat de één aanspreekt, kan totaal verschillen van wat een ander interesseert. Daarom brengen we deze verschillende behoeftes voor jou in kaart, zodat je boodschap optimaal aansluit bij de specifieke interesses en verwachtingen van je doelgroepen. Zo bereik je effectief en doelgericht de juiste mensen met jouw verhaal. Je kunt pas relevant zijn als je weet wat je publiek graag ziet. Door relevant te zijn en échte meerwaarde te bieden, vergroten we de betrokkenheid en het vertrouwen van je publiek, wat uiteindelijk leidt tot een sterkere band met jouw merk of organisatie.

Zoals Brian Carroll het treffend verwoordt: “instead of trying to sound interesting to others, be interested in them”.

Wij helpen je jouw publieksgroepen scherp te krijgen door middel van een publieksanalyse, waarbij we onder andere gebruik maken van het Mentality-model van Motivaction. Een unieke segmentatietool waarmee je doelgroepen gerichter kan definiëren en beter kan begrijpen. Daarbij onderzoeken we wat jouw publieksgroepen écht boeit en waar de aansluiting met jouw merk ligt. 

Customer journey, in welke fasen zit je doelgroep?

Ook wil je weten waar je doelgroep naar op zoek is en hoe ze hierbij geholpen willen worden. Dit is essentieel voor een goede klantbeleving. Een goed startpunt hiervoor is door te kijken naar de ‘customer journey’ die de doelgroep doorloopt. Om te voorkomen dat je in de content overload van alle andere aanbieders verzuipt, wil je op het juiste moment met de juiste content aanwezig zijn. Wij delen de klantreis op in verschillende fases met de bijbehorende klantbehoeften, waardoor je content maakt die relevant is voor de doelgroep op dat specifieke moment in hun reis.

Daarvoor kijken we naar het zoekgedrag van je publieksgroepen, en daar spelen keywords een belangrijke rol in. We doen uitgebreid onderzoek om te achterhalen waar ze naar op zoek zijn en welke informatie ze graag willen vinden. Op basis van deze bevindingen kunnen we jouw content optimaal afstemmen op hun interesses en behoeften.

Deze inzichten presenteren we overzichtelijk in een contentcanvas, waarin we thema's, topics, formats en vorm van je content opnemen. Hier voegen we ook de contentbehoeften aan toe. Willen ze bijvoorbeeld vermaakt worden? Gemotiveerd? Of puur geïnformeerd? Waar zijn ze bij geholpen? En wat verlangen ze dan dus van jou en jouw content? Wij zorgen ervoor dat je per contentonderdeel precies weet wat het moet doen.

Match met je DNA

Je wil natuurlijk dat je content aansluit bij je eigen DNA, tone of voice én 'domein' - het moet bij je passen om het hierover te hebben. En alleen op die manier kom je als organisatie authentiek over. Hierbij is het dus belangrijk dat klanten jou leren kennen. Wie zijn de gezichten achter het bedrijf? Wat is jullie verhaal? Onze aanpak is gericht op het ontwikkelen van content die perfect past bij jou en je organisatie. Zodat het een weerspiegeling is van wie je bent én waar je voor staat. Op deze manier bouwen we een sterke connectie tussen je merk en doelgroep.

Behoefte aan het aanscherpen of rebranden van je huidige merkpositionering? In een workshop maken we scherpe keuzes voor jouw merkpositionering. We bepalen het thought leadership en bijpassende archetype van je merk én doorlopen de stappen van het brand key model. Ook weten we de why, how en what van jouw merk haarscherp te omschrijven. 

Blijf weg van ‘dertien in een dozijn’-content

Daarnaast is het belangrijk dat je content onderscheidend genoeg is ten opzichte van wat er al geschreven is. Niet 'meer van hetzelfde', maar een extra inzicht of tof voorbeeld uit de eigen praktijk. Bied je meer verbreding of verdieping dan anderen? Heb je eigen cases, voorbeelden of data? Wat is de toegevoegde waarde van deze content ten opzichte van bestaande content of content die anderen gemakkelijk kunnen genereren?

Wij weten jouw verhaal op een originele en boeiende manier te vertellen. Storytelling is én blijft een krachtige manier om mensen te raken en hun aandacht vast te houden. Door te kiezen voor een originele invalshoek weten we jouw publieksgroepen te binden en te boeien. We gaan voor unieke content die een meerwaarde biedt en jouw verhaal op een pakkende en verrassende manier naar buiten brengt.

Meten, analyseren & optimaliseren

We willen er zeker van zijn dat jouw content daadwerkelijk het gewenste effect heeft bij je publieksgroepen. Door nauwkeurig te meten, analyseren we de prestaties van je content en zorgen we ervoor dat je een duidelijk beeld krijgt van wat wel en niet werkt. Op basis van deze inzichten kunnen we indien nodig optimaliseren en verbeteren. We laten je zien wat anders kan, beter kan en geven je hier ook de juiste handvatten voor. Op deze manier halen we samen het maximale rendement uit je content en weten we jouw doelen te behalen.