Social media management

Welkom Reels, bye bye TikTok

  • Sterre Cijsouw
  • 26 / 08 / 2020
Leestijd: 4 min

Het leek wel de perfecte timing: Trump die dreigde met een verbod op TikTok en Instagram die de nieuwe functie Reels lanceerde. En sinds kort is deze nieuwe functie ook in Nederland beschikbaar. Reels geeft gebruikers de mogelijkheid om korte video’s op te nemen, te editen en te voorzien van effecten en muziek. De video’s deel je vervolgens op je Instagram-profiel of in je Stories. Op het eerste gezicht zijn er veel vergelijkingen te zien tussen Instagram Reels en TikTok, maar er zijn toch zeker wel kleine nuances. Eén ding is duidelijk de competition tussen TikTok en Facebook is on

Instagram Reels in het kort

Net zoals bij TikTok kunnen Instagrammers korte video’s opnemen, editen en ze voorzien van muziek en effecten. Waar TikTok de gebruiker de mogelijkheid geeft om 60 secondes video’s te maken, doet Instagram dat net even wat anders. Een Instagram Reel duurt niet langer dan 15 secondes. Gebruikers kunnen alleen Reels in hun tijdlijn voorbij zien komen van mensen die ze volgen. In de Reels Explore sectie zelf kan je Reels van populaire en trending accounts zien. Het precieze algoritme achter Instagram Reels is nog niet ontgrendeld maar het zal vergelijkbaar zijn met dat van TikTok. Hierbij vormen de accounts die je volgt, de content waarmee je interactie toont en je locatie een belangrijke bron voor de content die je voorgeschoteld krijgt. 

Bedrijven en Instagram Reels

Ook bedrijven hebben de mogelijkheid om hun creatieve brein los te laten op de nieuwe functie van Instagram. Reels is de manier om een community op te bouwen en om het bereik te vergroten. Zo kan het aantal volgers toenemen als een Reel in de Explorer page terecht komt. Met Instagram Reels kunnen bedrijven makkelijk en snel boeiende en authentieke content maken. Dit komt mede door de muziek en effecten die toegevoegd kunnen worden. 

Het perfecte plaatje dat voortdurend voorbij komt op onze tijdlijn is bij het gebruik van Instagram Reels verleden tijd. Dat betekent ook dat bedrijven op een andere manier met hun content creatie aan de slag moeten gaan. Het omarmen van menselijke imperfecties is namelijk een plus als het gaat om het opbouwen van een community.  

What is Next

Als bedrijf is het slim om nu in de Instagram Reels trein te stappen. Zeker nu de concurrentie van andere bedrijven nog laag is. Influencers en merken zetten al de eerste stappen voor het promoten van producten. De kans is groot, wat zeggen we, it’s huge dat merken samen met influencers gaan werken om zo gepromote Instagram Reels te maken. Instagram zelf zal de komende periode de functies steeds verder uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan winkelstickers en swipe-up links, die nu wel te gebruiken zijn voor Instagram Stories. De komst om advertenties te plaatsen tussen de Instagram Reels sluiten we ook zeker niet uit. Een ding is zeker: er ligt een mooie kans voor bedrijven, merken en diensten die hiermee hun creatieve stempel kunnen drukken.