Internationale lancering van Bostik’s nieuwe range knutsellijmen

Eén creatieve conceptrichting voor consumenten over de hele wereld. Hoe pak je dat aan? Als globaal merk lanceert Bostik de nieuwste consumentenrange op wereldwijde schaal, werkend vanuit een centrale aanpak. Je wilt vanuit het merk immers een consistent verhaal vertellen over je producten.

Dat levert wel een uitdaging op voor marketingcommunicatie. Want hoe spreek je zo’n grote, uiteenlopende groep consumenten aan met 1 creatieve conceptrichting?

Easy & Fun: wereldwijd inspireren

Nieuwe producten en nieuwe designs die beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de doelgroep(en). Met de vernieuwde range knutsellijmen van Bostik worden knutselaars geïnspireerd om alles te creëren wat ze in gedachten hebben. Niet voor niets werd de slogan “Easy & Fun” in het leven geroepen. Zo toegankelijk én leuk was knutselen nog nooit!

De grootste uitdaging: de wereldwijde scope van deze lancering.

Aan zo’n uitdaging begin je door je grondig te verdiepen in de doelgroepen. Dus doken we in hun leefwereld. Wie zijn het, wat beweegt hen en welke relevante insights kunnen we vinden? Deze uitgangspunten vertaalden we naar persona’s.

Van pay-off naar impact maken

Vervolgens gingen we aan de slag met het ontwikkelen van de brandstory. Daarin komen verschillende componenten en invalshoeken samen. Allereerst het merk. Bostik staat dicht bij haar gebruikers. ‘Attached to your world’ is de pay-off die niet alleen een prachtige zin is, maar ook echt geleefd wordt. Uiteraard is de productrange ook één van de belangrijke componenten. Het zijn tenslotte de producten die daadwerkelijk iets betekenen in het dagelijks leven van de gebruikers. En zij, de aanstaande gebruikers, vormen de derde component. In de brandstory komen deze elementen samen in een krachtig, positionerend en energiek verhaal. “Wat beteken je in het leven van iemand?” – die vraag vormt het fundament voor alle communicatie.

Naast het “Easy & Fun” aspect dat aan deze range kleeft, is duurzaamheid ook een belangrijke boodschap waarmee Bostik’s producten impact maken. Zo worden de knutsellijmen verpakt in verpakkingen van recycled karton en blisters waarbij zo weinig mogelijk plastic gebruikt wordt. Daarnaast worden deze producten gebruikt voor duurzame doelen. Zo kan er geknutseld worden met materialen die anders weggegooid zouden worden, of worden voorwerpen gerepareerd in plaats van weggegooid. Een belangrijke boodschap richting de eindgebruiker, waarbij de visuele identiteit ook van groot belang is.

De introductie van Tacky: “Our star is born”

Het visuele aspect van communicatie wordt namelijk steeds belangrijker. We lezen steeds minder en kijken (en beoordelen) sneller en sneller. Daarom willen we krachtige herkenbaarheid in visuele communicatie. Met Tacky bestond er een character dat al aan deze productrange is verbonden. We grepen deze kans aan om Tacky tot leven te brengen en belangrijk te maken. Als echte hoofdrolspeler in een serie inspirerende stop-motion animaties.

Stills uit de stopmotion video's

Totaalpakket voor lancering

Een introductie als deze vraagt om meer dan alleen consumentgerichte communicatie. Ook de interne organisatie en retailers vormen belangrijke doelgroepen. Bij gr8 werken we graag vanuit een sterk geïntegreerde benadering om merken zo krachtig mogelijk te profileren. Ook in dit geval werkten we voor alle doelgroepen vanuit hetzelfde creatieve uitgangspunt. Maximale consistentie en voor elke doelgroep relevante content.

We ontwikkelden uitingen waarmee Bostik deze range in iedere regio met veel enthousiasme kan omarmen én groot kan maken:

  • interne lanceringscampagne
  • key visuals
  • animaties voor consument en trade
  • webcontent (animaties, copy, banners)
  • social media content

Beelden van de webcontent, social media en de interne lanceringsvideo