Van producent naar global brand – de Bostik brand movie


 

Het bouwen van een global brand is een langdurige reis. Bij Bostik, de bedrijfstak voor lijmoplossingen binnen de Arkema groep, worden de laatste jaren flinke stappen gezet wat betreft het merkverhaal. Zo lanceerde Bostik eerder al de brand promise “Attached To Your World”. Naast de brede impact die Bostik’s oplossingen hebben op het dagelijks leven, wordt er met innovaties en samenwerkingen alles aan gedaan om de lijmindustrie en de wereld om ons heen duurzamer te maken.

Recent werd een nieuw hoofdstuk aan Bostik’s merkverhaal toegevoegd: een gloednieuwe brand movie. Voor zowel de strategische aanpak, het concept, de filmcreatie als het lanceren van de film werd gr8 aangehaakt. Over een strategisch script, wereldwijde samenwerking en het onzichtbare zichtbaar maken.

Bostik brandmovie - Attached to your world

Strategische storytelling

Dat hele traject begon met een grondig uitgedachte strategie. Bij het bouwen van een sterk merkverhaal is de stip op de horizon immers het belangrijkst: als merk wil je bekend (en vertrouwd) worden over de hele wereld. Dat vergt een blik op de lange termijn. De nieuwe brand movie zou hier een groot aandeel in krijgen.

Met dit in ons achterhoofd namen we het Touch-Tell-Sell model als uitgangspunt. Productiegerichte organisaties focussen vaak met name op die laatste fase. Keiharde sales, verkoopcijfers waarbij iedere euro die je erin stopt direct resultaat oplevert.

Om aan de onderkant van deze “funnel” meer resultaat – en dus meer sales – te genereren, zijn de eerste twee fases echter minstens zo belangrijk. Misschien zelfs belangrijker.

Zo is de Touch-fase cruciaal om je merkverhaal internationaal te vertellen en je bekendheid te vergroten. Je wilt het hier nog niet te veel hebben over producten, maar over de impact die je maakt als organisatie. Wie zijn jouw mensen en wat is de impact die zij wereldwijd maken met hun werk?

Pas in de volgende fase komen de concrete oplossingen aan de orde. Binnen grote productiegerichte organisaties als Bostik is het van groot belang dat de organisatie goed wordt meegenomen in deze aanpak. Door directieleden en marketing&sales-collega's te betrekken bij dit proces, creëer je draagvlak en support bij de belangrijkste stakeholders.

Zo transformeer je een organisatie langzaam maar zeker van producent naar global brand.

Wereldwijd draagvlak 

Het creëren van draagvlak was dan ook cruciaal binnen dit project. Niet alleen bevindt Bostik zich in meer dan 45 landen verspreid over 6 continenten; het bedrijf bestaat ook uit 4 “Global Business Units” of GBU's, die verschillende oplossingen bieden. Iedere GBU maakt met duurzame innovaties op een andere manier impact op de wereld; het verhaal dat in de brand movie verteld wordt.

Om al die verschillende culturen, oplossingen en stakeholders te vangen in één film, was het van belang dat we in een vroeg stadium al de samenwerking opzochten.

We maakten een rondje langs alle GBU's, HR én Bostik’s moederbedrijf Arkema om al hun oplossingen te leren kennen en om te bespreken wat “Attached To Your World” nu voor al die verschillende medewerkers betekent. Hoe maakt Bostik écht impact op de wereld om ons heen? En met welke duurzame innovaties dragen de GBU's bij aan die wereld?

Teamwork van A tot Z

Voor de productie van de Bostik brand movie besloten we Kaaps Film uit Rotterdam in te schakelen. Hun kwaliteiten en aanpak sluiten perfect aan op het gevoel en de elementen die we voor deze film belangrijk vinden. Het werd een fijn partnership in een intensief en internationaal project. We filmden scènes in Nederland, Frankrijk en de USA.


“De complete ontzorging, van A tot Z, was voor mij erg prettig. Ik kon er met dit team volledig op vertrouwen dat ons merkverhaal goed werd neergezet; per scène nam dat vertrouwen alleen maar toe.” – Robert Louer, Head of Global Branding


“De samenwerking tussen gr8 en Kaaps zorgde ervoor dat het hele traject van A tot Z kwalitatief werd ingevuld. Als klant werd ik hierin volledig ontzorgd,” vertelt Robert Louer, Head of Global Branding bij Bostik. “Per scène werd mijn vertrouwen groter en wist ik dat ik het los kon laten: deze film zou een succes worden.”

Het productieteam in Milwaukee en Parijs

Het script: het onzichtbare zichtbaar maken

Zoals iedere film werd de basis voor de Bostik brand movie gelegd in het script. Het verhaal dat verteld moest worden was er namelijk niet zomaar eentje. Bostik maakt lijmoplossingen – adhesives – die in een groot scala aan eindproducten voorkomen. Denk aan elektrische voertuigen, cornflakesverpakkingen, bouwmaterialen, en luiers, maar ook lijmen voor doe-het-zelvers, die in de bouwmarkt verkrijgbaar zijn.

De uitdaging: die lijmoplossingen zijn heel belangrijk, maar in de meeste eindoplossingen niet te zien. Hoe vertel je een verhaal over iets wat niet zichtbaar is?

In het script maakten we daarom gebruik van een blauwe signatuurlijn, die in de film zou benadrukken waar de lijmoplossingen van Bostik zich allemaal bevinden. Op die manier vertel je wél het verhaal van Attached To Your World – je vindt de oplossingen echt overal in de wereld om je heen – zonder het product in deze branding-fase al te belangrijk te maken. Daarnaast was duurzaamheid een belangrijke leidraad voor het script.

De acteurs: “echt” en authentiek 

Verspreid over meer dan 45 landen, werken meer dan 7.000 mensen iedere dag aan de merkbelofte van Bostik. Samen maken zij de impact waarover de brand movie vertelt. Dat leidde tot het idee om geen acteurs of modellen te gebruiken, maar eigen collega’s te laten optreden in de film. Dat je een topfilm kunt maken zonder daarvoor met top-acteurs te werken, is met deze productie wel bewezen. Het feit dat collega’s in de film 'acteren', vergrootte het plezier en de trots bij de lancering. Een belangrijk element om te bouwen aan company pride.

“We hebben van onze medewerkers echte ambassadeurs gemaakt.” – Robert Louer, Head of Global Branding

“De emotie die we in de brand movie met Attached To Your World neerzetten, hebben we bij de interne lancering doorgezet,” voegt Robert Louer hieraan toe, verwijzend naar de filmposters die gemaakt werden (zie onderstaand). “De mensen zijn zo trots op wat we bij Bostik doen! Dat is voor mij als Head of Global Branding enorme winst. Met dit verhaal hebben we van onze medewerkers echte ambassadeurs gemaakt.” 

In een wereld waar steeds meer behoefte ontstaat aan “echt” en authentiek, laat de film op deze manier des te meer het unieke van Bostik zien. De mens staat centraal in dit productiebedrijf. En door alle stakeholders zorgvuldig mee te nemen in de aanpak van branding, heeft Bostik een enorme stap gezet in het worden van een global brand.

Filmposters interne lancering

Om de Bostik brand movie vervolgens bij de juiste mensen, intern én extern, onder de aandacht te brengen verzorgen we ook de lanceringscampagnes. Voor alle doelgroepen en Business Units ontwikkelen we content die de film juist voor hen relevant maakt. Iedereen krijgt vanuit een eigen invalshoek en raakvlak een reden om de film te bekijken. En te ontdekken wat Bostik en "Attached To Your World", juist voor hen betekenen. Zo maken we een global brand persoonlijk relevant. En dat is waar het bij merken bouwen om gaat. Van betekenis zijn voor de ander. Great brands tell gr8 stories.